PAPA FRANCISC. Biserica este femeie și mamă, cu brațele deschise și mângâietoare asemenea Fecioarei Maria.
«O Biserică ce este mamă merge pe calea blândeții. Cunoaște limbajul atât de înțelept al mângâierii, al tăcerii, al privirii care are savoarea compasiunii și a tăcerii. Iar un suflet, o persoană care trăiește această apartenență la Biserică, știind că este și mamă, trebuie să pășească pe același drum: trebuie să fie o persoană blândă, surâzătoare, plină de iubire».
CITEȘTE ȘI. Imagini de colecție de la vizita apostolică a Papei Francisc în România. La aproape 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea
Adrian Dancă – Cetatea Vaticanului
RV 21 mai 2018. ”Biserica este feminină”, ”este mamă” și atunci când începe să lipsească această trăsătură identitară, devine ”o asociație de binefacere sau o echipă de fotbal”; când ”este o Biserică masculină”, devine cu tristețe ”o Biserică de băieți bătrâni”, ”incapabili de iubire, incapabili de fecunditate”. Este, pe scurt, reflecția papei Francisc din cadrul omiliei Sfintei Liturghii celebrată în capela Casei ”Sf. Marta” în dimineața de luni, 21 mai 2018, când se celebrează pentru prima dată comemorarea liturgică obligatorie a ”Fericitei Fecioare Maria, Maica Bisericii”.
CITEȘTE ȘI. De azi s-a instalat tristețea mondială. A murit Papa Francisc la o zi după Paște
Puteți citi AICI mai multe amănunte despre noua comemorare, introdusă de papa Francisc și stabilită în ziua de luni de după Rusalii. Pentru momente e îndeajuns să spunem finalitate declarată a noii comemorări și anume pentru ”a ajuta la creșterea simțului matern al Bisericii în rândul păstorilor de suflete, al persoanelor consacrate și al credincioșilor laici, precum și la creșterea autenticei devoțiuni față de Maica Domnului”.
Reacția Patriarhului Daniel la moartea Papei Francisc: „Lasă o amprentă profundă asupra istoriei”
La omilia Sfintei Liturghii, papa Francisc a precizat că în evanghelii, Fecioara Maria este indicată întotdeauna ca ”mamă a lui Isus”, nu ”doamna” sau ”văduva lui Iosif”. Maternitatea Mariei străbate toate evangheliile, de la Buna Vestire până la sfârșit. Această trăsătură a fost înțeleasă foarte devreme de Sfinții Părinți ai Bisericii:
@guvernatorul
Papa Francisc: «Biserica este feminină, pentru că este ”biserică”, ”mireasă”: este feminină. Și este mamă, aduce la lumină. Mireasă și mamă. Sfinții Părinți merg mai departe și spun: ”Chiar și sufletul tău este mireasă a lui Cristos și mamă”. În această atitudine care provine de la Maria, care este Maica Bisericii, în această atitudine putem înțelege dimensiunea feminină a Bisericii, iar dacă lipsește această atitudine, Biserica pierde adevărata identitate și devine o asociație de binefacere sau o echipă de fotbal sau orice altceva, dar nu este Biserică».
Ce probleme de sănătate avea Papa Francisc. Suveranul Pontif, vizibil slăbit în ultimele sale apariții | FOTO
Numai o Biserică la feminin va putea să aibă ”atitudini de fecunditate”, după intențiile lui Dumnezeu care ”a vrut să se nască din femeie ca să ne învețe această cale a femeii”.
Papa Francisc: «Important este ca Biserica să fie femeie, să aibă această atitudine de mireasă și de mamă. Când uităm acest fapt, este o Biserică masculină, fără această dimensiune, și se transformă trist într-o Biserică de juni bătrâni, care trăiesc în această izolare, incapabili de iubire, incapabili de fecunditate. Fără femeie, Biserica nu merge înainte, pentru că ea este femeie. Iar această atitudine de femeie îi vine de la Maria, pentru că Isus a voit astfel».
De ce Papa Francisc nu va fi înmormântat la Vatican. Decizie fără precedent în ultima sută de ani
Virtutea care o deosebește mai mult pe o femeie, a remarcat papa Francisc, este blândețea, asemenea Mariei care ”l-a adus la lumină pe Fiul ei unulnăscut, l-a înfășat și l-a pus într-o iesle”. A avea grijă, cu blândețe și umilință, este calitatea puternică a mamelor.
Ultimul mesaj al Papei Francisc. Ce le-a transmis credincioșilor. FOTO&VIDEO
Papa Francisc: «O Biserică ce este mamă merge pe calea blândeții. Cunoaște limbajul atât de înțelept al mângâierii, al tăcerii, al privirii care are savoarea compasiunii și a tăcerii. Iar un suflet, o persoană care trăiește această apartenență la Biserică, știind că este și mamă, trebuie să pășească pe același drum: trebuie să fie o persoană blândă, surâzătoare, plină de iubire».
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.