Returnarea poate dispărea! UE vrea să impună noi reguli privind SGR! Românii care au învățat să returneze sticlele și dozele pentru a primi înapoi 50 de bani per ambalaj ar putea rămâne fără această recompensă în viitorul apropiat. UE vrea să ne ducem la magazin cu propriile sticle, cum făceam în comunism pentru a ne lua rația de ulei.
Uniunea Europeană propune o schimbare radicală de paradigmă în ceea ce privește gestionarea ambalajelor, punând accent nu pe returnare, ci pe reutilizare.
Returnarea poate dispărea! UE vrea să impună noi reguli privind SGR!
Conform noilor reglementări din Regulamentul UE 2025/40, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) ar urma să fie înlocuit treptat cu un sistem bazat pe „reumplere”.
Practic, cetățenii vor fi încurajați să vină la supermarketuri cu recipiente proprii. Recipiente pe care să le folosească în mod repetat pentru cumpărături. Reducând astfel la minimum utilizarea ambalajelor de unică folosință.
CITEȘTE ȘI: Un bărbat s-a prezentat la R.A.R cu o bijuterie pe patru roți. Inspectorii au rămas muți de uimire la apariția uluitoare a autoturismului simbol
„Pentru a stimula prevenirea generării de deșeuri, ar trebui să fie introdus un nou concept de reumplere care contribuie la îndeplinirea obiectivelor privind prevenirea”, se precizează în documentul UE. Noua direcție vine ca parte a unui efort amplu de a reduce poluarea. De a trece la o economie circulară, în care resursele sunt folosite cât mai eficient și sustenabil.
CITEȘTE ȘI. Produsul de la Pepco pentru care oamenii dau buluc înainte de Paște. Este extrem de vânat și costă doar 16 lei
Deși ideea „reumplerii” pare eco-friendly, implementarea sa vine cu provocări semnificative, în special privind siguranța alimentară. Documentul european prevede ca magazinele și producătorii care oferă produse prin reumplere să respecte standarde stricte de igienă. În cazul în care consumatorii aduc recipiente proprii, operatorii economici trebuie să informeze clar cu privire la modul sigur de utilizare a acestora.
CITEȘTE ȘI. Planta minune care ajută organismul. Se găsește oriunde și nu costă bani! Bunicii noștri se bucurau din belșug de ea!
În plus, la punctele de reumplere, comercianții nu vor avea voie să ofere ambalaje gratuite sau ambalaje care nu sunt parte dintr-un sistem de garanție. „Operatorii economici ar trebui să fie exonerați de răspundere pentru problemele de siguranță alimentară care ar putea apărea ca urmare a utilizării recipientelor aduse de consumatori”, se subliniază în regulament.
Papa Francisc va fi înmormântat sâmbătă
De asemenea, pentru a încuraja această practică, restaurantele și firmele din sectorul HORECA vor trebui să ofere clienților opțiunea de a primi mâncarea sau băutura în propriile recipiente. Este o schimbare care va cere nu doar o adaptare logistică, ci și o schimbare de mentalitate la nivelul populației.
CITEȘTE ȘI. Fake news-uri periculoase circulă online! Ce categorie de persoane este vizată!
Anul în care toate ambalajele trebuie să fie reutilizabile sau reciclabile
Măsura este parte dintr-un plan mai amplu al Uniunii Europene care vizează ca, până în anul 2030, toate ambalajele folosite pe piața europeană să fie reutilizabile sau ușor reciclabile. Potrivit Pactului Verde European și Planului pentru Economia Circulară, se va pune un accent tot mai mare pe reducerea ambalajelor de unică folosință, în special din plastic.
CITEȘTE ȘI. Planta minune care ajută organismul. Se găsește oriunde și nu costă bani! Bunicii noștri se bucurau din belșug de ea!
Sectoarele vizate de noile reglementări sunt cele care generează cele mai mari cantități de deșeuri: industria alimentară, băuturile la pachet, ambalajele pentru transport și electrocasnicele mari. Obiectivul este ca aceste industrii să adopte sisteme de ambalare mai prietenoase cu mediul, fără a compromite igiena sau siguranța.
CITEȘTE ȘI: Codul Rutier vine cu noi modificări! Mulți șoferi nu știu de o nouă regulă deja impusă!
Între timp, în România, programul SGR a înregistrat progrese remarcabile: doar în ianuarie 2025, s-au returnat peste 342 de milioane de ambalaje. În primul an complet de funcționare, românii au returnat nu mai puțin de 3,36 miliarde.
Lucruri neștiute despre pâine. Cum citești ambalajul corect
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că pasul următor în dezvoltarea SGR este extinderea sa la nivel comunitar, însă noile reguli europene ar putea schimba radical acest traseu. Sursa: evz.ro.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.