Codul Rutier vine cu o obligație pentru șoferi. Ce trebuie să faci dacă ai mașina înmatriculată în alt județ! Codul Rutier 2025. Tot mai mulți șoferi fac naveta zilnic între județe, fenomen care a luat amploare în ultimii ani. De aceea, trebuie să știi ce obligații ai dacă mașina ta este înmatriculată în alt județ decât cel în care circuli.
Există șoferi care, deși au domiciliul într-un județ, circulă frecvent în altul, din motive de serviciu sau personale. De exemplu, multe persoane cu domiciliul în Prahova care lucrează în București și, implicit, traversează zilnic județul Ilfov.
Codul Rutier vine cu o obligație pentru șoferi. Ce trebuie să faci dacă ai mașina înmatriculată în alt județ!
În acest context, este important de știut ce prevede Codul Rutier în vigoare în 2025 pentru cei care utilizează un autovehicul înmatriculat într-un județ diferit față de cel în care circuli.
Potrivit prevederilor Codului Rutier valabile în 2025, orice persoană care achiziționează un autovehicul este obligată să îl înmatriculeze pe numele său. Termenul legal pentru a efectua această procedură este de 90 de zile de la data achiziției, timp în care noii proprietari trebuie să depună actele necesare la Direcția Generală de Permise și Înmatriculări (DGPCI).
Pe durata celor trei luni, este permisă circulația cu autovehiculul, chiar dacă este înmatriculat într-un alt județ, cu condiția ca plăcuțele de înmatriculare existente să fie valabile.
Totodată, în cazul în care un șofer își schimbă numele sau domiciliul, acesta are obligația legală de a notifica serviciul de înmatriculări în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a survenit modificarea.
CITEȘTE ȘI. Șoferul și pasagerul din mașina lui au murit pe loc, după ce s-au izbit de un mastodont pe centura orașului
Noile date trebuie actualizate în certificatul de înmatriculare (talonul auto), ceea ce implică eliberarea unui nou talon cu informațiile corecte.
Nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni semnificative pentru proprietarii de autovehicule care omit să actualizeze datele în termenul legal.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului”, se arată în Art. 101, pct. 4, din legea 195/2002.
CITEȘTE ȘI. Dispariție misterioasă. Mai mulți copii sunt de negăsit după ce nu au mai revenit la un centru
Aceasta înseamnă o amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte, echivalentul a 1.215 și 1.620 de lei.
Totuși, dacă locuiești într-un județ, dar faci naveta într-altul, nu ai obligația de a-ți schimba înmatricularea. Singura diferență poate apărea la plata parcării, unde autoritățile locale pot impune taxe suplimentare doar pentru vehiculele înmatriculate în alte județe.
De exemplu, în orașele Oradea și Cluj-Napoca au fost propuse astfel de tarife suplimentare pentru șoferii cu mașini din afara județului, dar aceste propuneri au fost respinse.
CITEȘTE ȘI: Dezastru pe șosele. A fost activat Planul Roșu. Un autocar plin cu oameni s-a izbit violent de un camion, în trafic
În cazul în care este necesară preschimbarea talonului mașinii, trebuie să prezentați Direcției de Înmatriculări mai multe documente.
Actele necesare pentru preschimbare sunt:
- Cererea solicitantului, în care se precizează motivul preschimbării;
- Certificatul de atestare fiscală;
- Certificatul de înmatriculare în original;
- Plăcuțele cu numărul de înmatriculare și dovada plății pentru noile plăcuțe;
- Copia contractului de asigurare RCA;
- Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare;
- Actul de identitate al solicitantului.
În cazul în care documentele sunt depuse de o altă persoană, este necesară și o împuternicire notarială.
Sursa: capital.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.