Rețeaua GlobE și cea de-a VI-a reuniune plenară! DGA la cea de-a X-a reuniune! În perioada 19-23 mai 2025, a avut loc în Baku, Azerbaidjan, cea de-a X-a reuniune a Comitetului Director al Rețelei GlobE și cea de-a VI-a reuniune plenară a acesteia.
Direcția Generală Anticorupție a fost reprezentată la aceste evenimente de către doamna comisar-șef de poliție Manuela-Elena POPESCU, director general adjunct al instituției, membru al Comitetului Director (Steering Committee). Alături de reprezentanți ai altor autorități anticorupție din state membre ale rețelei.
Rețeaua GlobE și cea de-a VI-a reuniune plenară! DGA la cea de-a X-a reuniune!
Reuniunea Comitetului Director GlobE din 19 mai 2025 a avut ca principale obiective analizarea progreselor înregistrate de la reuniunea anterioară, organizată la Viena, în perioada 11-12 februarie 2025. Planificarea reuniunilor următoare. Dezvoltarea Platformei de Comunicare Securizată a GlobE – Secure Communication Platform. Elaborarea unui proiect de acord pentru schimbul de informații între membrii rețelei.
În cadrul reuniunii plenare desfășurate în perioada 20-23 mai 2025, agenda a inclus validarea statutului observatorilor. Aprobarea planului anual de lucru și a raportului de activitate pentru 2025.
CITEȘTE ȘI. Un motociclist se zbate între viață și moarte după ce s-a izbit de o mașină. În urmă cu 3 ani și-a pierdut trei membrii ai familiei într-un accident feroviar
Stabilirea principiilor directoare pentru schimbul de informații între membrii GlobE. Și discuții privind domenii tematice relevante pentru activitatea rețelei. Totodată, reuniunea a oferit cadrul pentru desfășurarea de întâlniri bilaterale și multilaterale între participanți, pe teme de interes strategic și operațional.
Rețeaua GlobE (Global Operational Network of Anti-Corruption Law Enforcement Authorities) a fost înființată sub auspiciile Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC). A fost lansată oficial la data de 3 iunie 2021. Obiectivul principal al acestei rețele este facilitarea schimbului formal de informații între autoritățile de aplicare a legii în domeniul anticorupție la nivel global.
CITEȘTE ȘI. A alergat pe autostradă cu 305 km/h. Audi-ul a fost catapultat într-o zonă împădurită. Un morman de moloz
În prezent, GlobE reunește 232 de autorități din 126 de țări. Documentul fundamental al rețelei, Carta GlobE, a fost adoptat în cadrul primei reuniuni. Diseminat cu ocazia celei de-a noua sesiuni a Conferinței statelor părți la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției (UNCAC), în decembrie 2021.
Rețeaua GlobE funcționează ca un mecanism informal de cooperare între statele membre, fără a se suprapune altor inițiative internaționale similare. Aceasta urmărește consolidarea capacităților administrative ale autorităților competente și asigurarea unei platforme securizate pentru cooperarea informală, în format bilateral sau multilateral.
CITEȘTE ȘI: Tragedie pe o șosea. Mulți morți și răniți după ce două autoutilitare s-au lovit îngrozitor
Direcția Generală Anticorupție este membru cu drepturi depline al GlobE din iunie 2021 și a fost implicată activ în activitățile rețelei încă din fazele incipiente.
În cadrul reuniunii Comitetului Director desfășurate la Beijing, în perioada 23-27 septembrie 2024, doamna comisar-șef de poliție Manuela-Elena POPESCU, director general adjunct al DGA, a fost realeasă membru al Comitetului Director pentru un mandat de 3 ani.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.