Guvernul elimină scutirile de la plata CASS, pentru mai multe categorii de români. Cine sunt persoanele norocoase care scapă de aceste poveri grele! Un număr mare de persoane exceptate până în prezent de la plata contribuţiei de 10% pentru sistemul public de sănătate (CASS) vor fi nevoite să contribuie sau îşi vor pierde calitatea de asigurat, prevede un proiect de lege.
Va fi abrogată exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoane aflate în întreţinerea unei persoane asigurate, respectiv soţ/soţie/părinţi fără venituri proprii, persoane persecutate în periaoda comunistă, beneficiari de indemnizaţie de şomaj, persoane aflate în concediu creştere copil, persoane cu venitul minim de incluziune, personalul monahal, precum şi bolnavi incluşi în programele de sănătate, alţii decât cei cu afecşiuni oncologice.
CITEȘTE ȘI. Reforme majore în urbanism! Legea urbanismului, rescrisă de la zero. Noi reguli pentru autorizarea și derularea construcțiilor
Cei care îşi pierd statutul de asigurat prin aceste măsuri vor putea depune declaraţie şi să achite contribuţia la sănătate calculată la nivelul a şase salarii minime pe economi, 2.430 de lei, similar cu cei care sunt neasiguraţi şi se asigură opţional.
Proiectul de lege al Guvernului propune abrogarea dispoziţiilor Codului fiscal referitoare la exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a următoarelor persoane:
– persoanele aflate în întreţinerea unei persoane asigurate respectiv soţ/soţie/părinţi fără venituri proprii;
– persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945.
CITEȘTE ȘI. Bursieri cu note de 5 și 6 la Bacalaureat! Premierul Ilie Bolojan anunță o reformă a burselor!
– precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistraţilor care au fost înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în perioada anilor 1945 – 1989, prin Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi
– persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată prin Legea nr. 189/2000, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război
– precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, cu modificările şi completările ulterioare.
CITEȘTE ȘI. Atacurile câinilor, mai ales în această perioadă, pot fi evitate, doar dacă cel atacat știe câteva secrete! Iată ce ne învață un dresor cunoscut din România!
– persoanele prevăzute în Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, pentru drepturile băneşti acordate de aceste legi.
– persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecţie socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit legii, pentru aceste drepturile băneşti;
CITEȘTE ȘI: Regula fermoarului adoptată de guvernanți! Îngustarea drumului luată în serios de parlamentari!
– persoanele care se află în concediu de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în concediu pentru creşterea copilului potrivit prevederilor art. 2 şi art. 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, pentru drepturile băneşti acordate de aceste legi;
– persoanele fizice care beneficiază de venitul minim de incluziune potrivit Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, pentru aceste drepturi băneşti;
– personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidenţa Secretariatului de Stat pentru Culte;
CITEȘTE ȘI: Acum deputat, mai ieri, personajul ”Leana”, Mihăescu spune despre banii de la Parlament pentru chirie! Justificarea, ”Nu am știut!”
– excluderea din categoria persoanelor exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a altor categorii de bolnavi incluşi în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, care beneficiază de servicii medicale, servicii conexe, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi altele asemenea, după caz, acordate în cadrul programului naţional de sănătate al cărui beneficiar este, precum şi de serviciile medicale care stau la baza acordării acestora, până la vindecarea respectivei afecţiuni.
Cine face excepție de la aceste plăți
– menţinerea în categoria persoanelor exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a bolnavilor cu afecţiuni oncologice beneficiari de programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni, în condiţiile Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, cu modificările şi completările ulterioare. Continuarea o găsiți AICI.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.