Pentru trafic de influență, fostul prim-adjunct SRI, Coldea, a fost trimis în judecată de DNA! Florian Coldea, fost prim-adjunct al şefului SRI, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă.
Pentru trafic de influență, fostul prim-adjunct SRI, Coldea, a fost trimis în judecată de DNA!
Iată ce spun procurorii anticorupție: ”În perioada 2018 – 2020, cei trei inculpați, profitând de sistemul relațional și influența pe care ar fi dobândit-o, ca urmare a exercitării funcțiilor anterior pensionării, respectiv de influența de care se bucura cel de-al treilea inculpat, prin prisma profesiei de avocat, ar fi constituit un grup infracțional organizat, profilat pe săvârșirea unor infracțiuni de corupție, exercitarea fără drept a unor activități de consultanță juridică specifice profesiei de avocat și spălarea banilor.
Activitățile infracționale ar fi fost desfășurate până în anul 2024, potrivit unei scheme infracționale care presupunea, în principal, următoarele:
CITEȘTE ȘI: OFICIAL. Mesaj de la Banca Națională a României. Cât aur și valută mai are țara în rezerve
– identificarea unor persoane fizice sau juridice ce întâmpinau probleme în diverse domenii, cărora li se promitea rezolvarea, prin influența pe care inculpații pretindeau că o aveau în domeniile respective sau a unor persoane care doreau să își asigure protecția unor persoane influente,
– înființarea de către inculpații, foști militari, a unor societăți de consultanță, prin intermediul cărora, raportat la notorietatea de care se bucurau asociații/administratorii, pe de o parte, să atragă posibili clienți, iar, pe de altă parte, să creeze o aparență de legalitate a activității desfășurate.
CITEȘTE ȘI. Motivul pentru care unele pisici sunt ”vorbărețe”. Cercetătorii au descoperit ce vor să transmită micile feline
– cooptarea unor case de avocatură sau a unor avocați care să încheie contracte de asistență juridică cu persoanele interesate să cumpere influență.
– încheierea de contracte de consultanță pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse de inculpați prin exercitarea influenței sau prin ascunderea activității nelegale de consultanță juridică.
Tot mai mulți copii se confruntă cu obezitatea. Avertismentul specialiștilor: „O provocare urgentă pentru sănătatea publică”
– cooptarea unor societăți de investigații, prin intermediul cărora să fie monitorizate părțile adverse din litigiile în cadrul cărora se acorda consultanță juridică, apropiații acestora, experți, avocați sau chiar magistrați, pentru ca, în baza colaborării și a consensului neechivoc de a-și alătura eforturile pentru a se constitui într-o grupare, de a se supune unei discipline și a acționa potrivit unui plan bine conturat, să obțină profituri prin mijloace ilicite.
CITEȘTE ȘI: Bătrână atacată pe stradă de patru câini. Animalele au stăpân, dar fug din curte și fac prăpăd!
În perioada 2020 – 2024, cei trei inculpați ar fi participat la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, exercitarea fără drept a unor activități de consultanță juridică specifice activității de avocat și spălarea banilor, activitatea grupului fiind punctual sprijinită și de cel de-al patrulea inculpat, om de afaceri.
CITEȘTE ȘI. Motivul pentru care unele pisici sunt ”vorbărețe”. Cercetătorii au descoperit ce vor să transmită micile feline
În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați. Cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro. În schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați judecători din cadrul unor instanțe de judecată. Și că i-ar putea determina pe aceștia să pronunțe hotărâri favorabile martorului. Într-un dosar penal în care acesta era judecat.
CITEȘTE ȘI: DOLIU. S-a stins un gigant al sportului. O țară întreagă îl plânge! Ce a lăsat în urma sa, un colos!
După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro.
Pretinderea ar fi fost urmată de acceptarea promisiunii sumei de 600.000 de euro, prin semnarea a două contracte de asistență juridică. Unul cu martorul și altul cu societatea deținută de acesta. Și de încasarea efectivă a sumelor de 438.000 de lei și 20.000 de euro. Disimulată sub forma unui onorariu de avocat.
CITEȘTE ȘI: Percheziții domiciliare în peste 60 de locații! Anchetatorii au găsit puști și pistoale
În cursul anului 2023, aceiași trei inculpați ar fi pretins de la un ales local (martor în cauză) suma de 600.000 de euro. Creându-i convingerea că ei acționează ca o echipă care are conexiuni cu foști magistrați. Că au posibilitatea să îi determine pe magistrații să pronunțe o hotărâre favorabilă martorului. Într-un dosar penal în care acesta era judecat. Pretinderea ar fi fost urmată de încasarea sumelor de 773.000 de lei. Respectiv 397.864 lei, de care ar fi beneficiat toți inculpații.
Cei doi inculpați, foști militari, și-ar fi constituit societăți de consultanță. Prin intermediul cărora ar fi încheiat contracte de consultanță generală. Pe de o parte, cu societatea de avocatură a celui de-al treilea inculpat. Pe de altă parte, între societățile de consultanță respective.
CITEȘTE ȘI: Vacanța la mare la cort sau cu rulota, opțiuni tot mai căutate pentru turiști! Turiștii spun că le preferă pentru că sunt mai aproape de natură și mai ieftine
Ar fi fost încheiate acte adiționale la contractele de asistență juridică prin care ar fi fost modificate clauzele privind obiectul contractelor și prețul acestora, în scopul includerii serviciilor de consultanță juridică nelegală prestată de inculpatul care nu avea calitate de avocat sau pentru a da o aparență de legalitate sumelor pretinse de inculpați pentru exercitarea pretinsei influențe.
CITEȘTE ȘI: Regula fermoarului adoptată de guvernanți! Îngustarea drumului luată în serios de parlamentari!
Obiectul contractelor de consultanță ar fi fost unul nedeterminat sau determinat precar, pentru a permite transferul unor sume de bani, fără a exista posibilitatea verificării provenienței și a scopului economic al sumelor transferate prin conturi.
Au fost încheiate contracte cu societăți de investigații, prin intermediul cărora să poată fi colectate informații apte a fi utilizate în scopul creării unei stări de presiune asupra persoanelor decidente, pentru promovarea intereselor clienților.
CITEȘTE ȘI: Atacurile câinilor, mai ales în această perioadă, pot fi evitate, doar dacă cel atacat știe câteva secrete! Iată ce ne învață un dresor cunoscut din România!
În perioada 2019 – 2020, unul dintre inculpați, în baza înțelegerii cu inculpatul având profesia de avocat, iar ulterior, până în anul 2024, în realizarea scopului pentru care a constituit grupul infracțional organizat, deși nu avea calitatea de avocat, cu încălcarea dispozițiilor legale ce reglementează profesia de avocat, cu sprijinul celorlalți inculpați, în baza unor contracte de consultanță generală și a unor acte adiționale la contractele de asistență juridică încheiate de societatea de avocatură aparținând unuia dintre inculpați, a unor contracte de consultanță în afaceri și management cu un obiect fictiv, ar fi prestat servicii de consultanță juridică în domeniul penal și în domeniul civil, atât în mod direct, cât și prin intermediul societății de avocatură menționate, pentru clienții a nouă (9) societăți comerciale.
CITEȘTE ȘI: Reforme majore în urbanism! Legea urbanismului, rescrisă de la zero. Noi reguli pentru autorizarea și derularea construcțiilor
În acest scop, inculpatul ar fi emis și ar fi comunicat clienților opinii juridice, ar fi stabilit strategii de apărare pe care le-a discutat cu beneficiarii serviciilor de consultanță juridică și ceilalți doi inculpați, i-ar fi asistat pe clienți la negocieri, ar fi stabilit demersurile judiciare ce urmau a fi efectuate (formularea unor căi de atac, a unor cereri de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar sau de încuviințare a părăsirii teritoriului României).
CITEȘTE ȘI: Fiica unui politician din România ajunsă la Consulatul din New York, după o lună de muncă, rechemată în țară și scoasă din MAE
Pentru a se disimula natura și proveniența sumelor de bani provenite din infracțiunile de trafic de influență și din exercitarea fără drept a unor activități de consultanță juridică și pentru a le transforma în venituri licite, s-ar fi procedat la emiterea de facturi pentru prestații nedeterminate și efectuarea de plăți pentru operațiuni comerciale fictive declarate între societățile controlate de către cei trei inculpați.
CITEȘTE ȘI: SRI, pe urmele unei rețele internaționale. Mod de operare rusesc, detectat și în România
În rechizitoriu s-a propus ca sumele de bani obținute din săvârșirea infracțiunilor, de către inculpații asociați în cadrul societăților comerciale, respectiv 1.608.864,80 lei, prin trafic de influență. 7.763.259,22 lei, prin exercitarea fără drept a unei profesii (sumă de care au beneficiat ambii inculpați). Și o altă sumă de 590.472,08 lei obținută tot prin exercitarea fără drept a unei profesii, să fie supuse confiscării speciale, sens în care s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor și conturilor bancare aparținând inculpaților.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.