30 septembrie data limită! Blocaj din partea UE. Ce nu mai poate România să facă după această dată! Marți, 24 iunie 2025, Comisia Europeană (CE) a adoptat o nouă decizie de punere în aplicare prin care interzice exportul de ovine din România către alte state membre UE până pe data de 30 septembrie 2025.
În plus față de anterioara decizie din 14 aprilie, această nouă măsură extinde restricțiile și asupra tranzitului de oi și capre pe teritoriul altor state membre ale Uniunii. Decizia a fost luată în contextul focarului de pestă ovină confirmat la data de 5 martie 2025 în județul Bihor.
CITEȘTE ȘI: CNS Cartel ALFA, anunță începutul de săptămână cu un marș de protest! Sindicaliștii vor protesta la Parlamentul României!
În urmă cu mai puțin de o lună, Comisia Europeană a adoptat o decizie de punere în aplicare prin care oprește exportul de oi și capre din România către alte state membre UE până pe 30 septembrie 2025.
Pe data de 14 aprilie fusese anunțată o măsură asemănătoare. Însă noua decizie nu se aplică doar exportului ci și transportului de oi și capre pe teritoriul altor state din Uniunea Europeană.
CITEȘTE ȘI: Scandalos la fabrica de moșteniri. Un notar public și un executor judecătoresc au fost reținuți. Sunt acuzați că falsificau actele persoanelor în vârstă, pentru a le lua locuințele ilegal
„Circulația caprinelor și a ovinelor de pe întreg teritoriul României către o destinație situată într-un alt stat membru sau incluzând tranzitarea unui alt stat membru se interzice până la 30 septembrie 2025.”, se arată în articolul 1 litera (c) al deciziei CE.
CE a luat această nouă măsură în contextul focarului de pestă ovină confirmat la data de 5 martie 2025 în județul Bihor și a datelor insuficiente privind evoluția bolii la nivelul țării noastre.
„De la data adoptării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/638, datele disponibile privind supravegherea bolii în județul Bihor, precum și pe restul teritoriului României, rămân insuficiente pentru a se evalua situația epidemiologică”, a transmis CE.
Potrivit Executivului european, această măsură este necesară „pentru prevenirea răspândirii suplimentare în Uniune”. În condițiile în care pesta micilor rumegătoare este o boală care poate avea „un impact grav asupra populației de animale și asupra profitabilității creșterii lor, cauzând perturbări ale circulației transporturilor și ale exporturilor către țări terțe”. Continuarea aici.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.