Făgăraș Fest 2025. Oameni, comunitate și energie. O ediție care lasă urme adânci! Valea Moașei, din satul Sebeșu de Sus, comuna Racovița, a fost, timp de trei zile, locul în care muzica, natura și comunitățile s-au întâlnit într-o atmosferă vibrantă. Adică într-un peisaj de vară care i-a adus împreună pe cei care iubesc muntele, natura, muzica și întâlnirile autentice.
CITEȘTE ȘI. Cele mai spectaculoase plaje din România! Sunt locurile de care puțini turiști români au auzit!
Organizat de Fundația Conservation Carpathia și Primăria Racovița, cu sprijinul Alpha Bank, festivalul a oferit o experiență de vară memorabilă. Un eveniment cu activități diverse, de la concerte și tururi ghidate, la ateliere pentru toate vârstele și dialoguri consistente în cadrul Carpathia Talks.
Peste 3.500 de participanți unici au venit anul acesta la Făgăraș Fest. Iar mulți s-au reîntors în fiecare zi, atrași de muzică, tururi și atmosfera aparte. În total, peste 7.000 de participanți au trecut pragul festivalului. Iar poiana de pe Valea Moașei, la poalele Munților Făgăraș a fost, zi după zi, un spațiu viu, plin de râsete, dans, curiozitate și momente de neratat.
CITEȘTE ȘI. Caz unic în România. Un bărbat i-a distrus viața iubitei sale, iar judecătorii l-au lăudat. Ceva greu de imaginat!
Muzică, documentare și dialoguri cu sens
Făgăraș Fest a început vineri cu un concert mult așteptat de fanii muzicii alternative. Cei de la Subcarpați au deschis a șasea ediție a festivalului cu ritmuri care au făcut întreaga poiană să vibreze. Seara a continuat cu proiecția documentarului Arhitecții Naturii. O poveste emoționantă despre reintroducerea castorilor și zimbrilor în Munții Făgăraș. A urmat un dialog autentic cu specialiștii Adrian Aldea, manager departament reintroducere specii, și Liviu Ungureanu, specialist reintroducere castori.
CITEȘTE ȘI. Se apropie un alt festival spectaculos! Wonder Family Fest revine cu un super program ce se întinde pe 3 zile! Un festival pentru toate vârstele, de la bebeluși, la bunici
Sâmbătă, trupa Vama a adus bucurie și mișcare în aerul curat al serii de munte. Ce a fost completată de atmosfera sonoră creată de DJ Raul Carpiuc și de artiști locali.
Natură la pas: peste 1.200 de participanți la tururi ghidate
Făgăraș Fest nu este doar muzică, ci și o invitație de a explora și înțelege natura. 27 de tururi ghidate, conduse de 15 ghizi, au purtat peste 1.219 participanți prin păduri și locuri neștiute. Cel mai popular a fost turul nocturn cu și despre lilieci, unde participanții au putut vedea lilieci zburând aproape de ei, o experiență care a stârnit uimire sinceră.
CITEȘTE ȘI: SĂNĂTATE cu SENS. Sabotorii invizibili ai sănătății. Cum îi recunoaștem foarte rapid
Alte tururi apreciate au fost cele despre floră, faună, insecte, păsări, dar și plimbările pentru a descoperi cultura și identitatea satului Sebeșu de Sus.
Un festival unde fiecare pas e o descoperire: ateliere, jocuri și momente pentru toate vârstele
Printre cele mai îndrăgite momente ale festivalului s-a numărat competiția „Exploratorii Munților Făgăraș”, o aventură pentru copii și adulți în care 3.600 de participanți ghidați de zece profesori din comunitățile locale (școlile gimnaziale din Racovița, Arpașu, Porumbacu de Jos, Bradu, Liceul Gheorghe Lazar, Avrig, Școala Primară Sebeșu de Sus), au pornit pe urmele naturii. Zece probe interesante le-au antrenat privirea, curajul de a lucra în echipă și bucuria descoperirii, o întâlnire cu muntele în forma lui cea mai vie.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE! Rămâi fără permis, dacă iei anumite medicamente banale! Nurofenul este unul dintre cele care ies fals pozitive la drugtest!
În paralel, tobele djembe și jocurile de ritm din cadrul atelierului de percuție au creat un spațiu de conexiune între generații, un loc în care muzica s-a simțit, nu s-a cântat, și toată lumea a fost binevenită, indiferent de experiență.
În cadrul festivalului au mai fost 17 ateliere organizate de meșteșugari și producătorii locali, precum și 9 ture ghidate pe bicicletă, organizate de un antreprenor local.
Dialoguri în mijlocul naturii: Carpathia Talks
În fiecare ediție, Făgăraș Fest creează un spațiu pentru întrebări importante, gânduri împărtășite și soluții care prind rădăcini în realitate. Seria Carpathia Talks a adus anul acesta patru dialoguri în aer liber, într-un colț liniștit din cadrul festivalului, înconjurați de pădure și râul care curge aproape. De la conviețuirea cu animalele sălbatice, până la felul în care natura poate susține economia locală, discuțiile au fost vii, autentice și aproape de oameni. Participanții au ascultat, au întrebat și s-au lăsat provocați de idei despre ce înseamnă un Parc Național, comunitate, conservare, dar și rolul pe care-l joacă ONG-urile în societate.
CITEȘTE ȘI. Arșița face prăpăd în rândul animalelor! Oamenii s-au organizat să ajute chiar și sălbăticiunile! Cum acționează aceștia!
„Făgăraș Fest e un festival trăit cu inima, în mijlocul naturii, al comunităților, al ideilor care contează. Pentru noi, a fost o bucurie să vedem atât de mulți oameni implicați, curioși, prezenți. De la tururi și dezbateri, la ateliere și întâlniri întâmplătoare la poalele Munților Făgăraș, totul a contribuit la o atmosferă autentică și caldă. Acesta este spiritul Făgăraș Fest, un loc în care oamenii se reconectează cu natura, cu ceilalți și cu ei înșiși, parte din viziunea de crea Parcul Național Munții Făgăraș”, a declarat Victoria Donos, Directorul de Comunicare al Fundației Conservation Carpathia.
Un festival gândit sustenabil
Făgăraș Fest 2025 a fost un festival fără plastic: paharele au fost returnabile, tacâmurile și ambalajele reciclabile, iar participanții au fost încurajați să adopte un comportament responsabil față de natură.
CITEȘTE ȘI: Agent Green, a luat inițiativa privind tragedia de pe Transfăgărășan, atunci când un turist italian a fost omorât de o ursoaică! Ce plângeri a depus organizația și pe cine acuză!
Pentru cei care au venit din orașe sau sate vecine, Făgăraș Fest a pregătit un mijloc de transport prietenos cu natura. Un microbuz gratuit care i-a adus pe oameni aproape de munte, pe un traseu sincronizat cu trenurile dinspre Sibiu și Brașov. A fost o călătorie în ritm lent, departe de agitația mașinilor, un drum care a unit locuri și oameni, cu gândul la un viitor mai verde.
Participanții s-au cazat în campingul din proximitatea festivalului, unde au fost aproximativ 400 de corturi, la pensiunile și casele de oaspeți din zonă.
Oameni, comunitate și energie
Dincolo de cifre, festivalul a fost despre oameni. Din totalul participanților, 800 au fost din comunitate, localnici, membri ai ansamblurilor și familiile acestora. În festival au fost 18 mici producători și comercianți locali, 46 de voluntari, și o echipă dedicată din Fundația Conservation Carpathia.
CITEȘTE ȘI. Studenții de excepție, sunt răsplătiți de UNTOLD! Ce surprize le pregătesc organizatorii!
Unul dintre punctele de atracție vizuale a fost instalația Susur creată de Atelier Vrac direct pe râul Moașa, care a stârnit curiozitate și zeci de momente de interacțiune între participanți. O construcție temporară, inspirațională și interactivă, instalația i-a invitat pe vizitatori să traverseze apa, să o asculte și să o privească cu mai multă atenție. A devenit nu doar un loc de popas, ci un spațiu de reflecție, o formă de dialog tăcut între oameni și peisajul care-i înconjoară.
CITEȘTE ȘI: 30 septembrie data limită! Blocaj din partea UE. Ce nu mai poate România să facă după această dată!
Totodată, totemul-simbol al Făgăraș Fest – nelipsit din miile de fotografii ale participanților – a fost reimaginat cu sensibilitate artistică de Diana Bobeș. Prezent în cadrul festivalului încă din 2022, totemul din acest an îmbină silueta muntelui cu inscripția Făgăraș Fest, aducând în prim-plan natura și simbolurile ei autentice, inspirate din peisajele și spiritul zonei. O prezență emblematică, care parcă veghează și adună în jurul său energia muntelui și bucuria celor ce-l sărbătoresc.
Oprire în imagini: „Întâlniri memorabile prin Munții Făgăraș”
În mijlocul efervescenței festivalului, expoziția de fotografie „Întâlniri memorabile prin Munții Făgăraș” a oferit un spațiu de liniște și reflecție. Realizată ca parte din albumul cu același nume, expoziția spune povestea unei călătorii care pornește din satele de la poalele munților și urcă spre pădurile virgine, crestele înalte și văile izolate ale Făgărașilor.
CITEȘTE ȘI. Perla litoralului de pe vremea comunismului a reînviat! A fost readusă la viață și este o opțiune luxoasă pentru turiști!
În imagini, vizitatorii au descoperit atât oameni care păstrează vii meșteșugurile și tradițiile, cât și fauna sălbatică, de la specii emblematice precum cerbul sau râsul, până la zimbri și castori, readuși aici după mari eforturi de conservare. A fost una dintre atracțiile discrete, dar cu ecou profund, care a completat experiența festivalului cu o doză de emoție autentică.
O ediție care lasă urme
Făgăraș Fest 2025 a însemnat mai mult decât o petrecere în aer liber. A fost o reamintire că, în mijlocul naturii, între oameni, muzică și dialoguri, se poate construi o comunitate vie și atentă. E o invitație anuală la redescoperire, o celebrare a locurilor valoroase și a oamenilor care le dau sens.
CITEȘTE ȘI. Bătuta românească! O nuntă nu se putea sfârși fără o bătaie ca în filme! Preotul s-a ales cu mâna ruptă!
Mulțumim tuturor celor care au fost parte din această ediție și ne revedem în 2026! Până atunci, păstrăm în minte râul, muntele, întâlnirile și ritmurile care au făcut ediția 2025 memorabilă.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.