ALERTĂ! Salatele care se vând în România sunt infestate cu un parazit care produce toxoplasma gondii! Țara noastră se remarcă din nou la capitolul importurilor de produse alimentare inferioare calitativ celor din Occident. Un studiu realizat la nivel european relevă faptul că România este pe primul loc la procentul de salate ambalate și gata de consum infectate cu Toxoplasma gondii, parazitul care cauzează toxoplasmoză.
ALERTĂ! Salatele care se vând în România sunt infestate cu un parazit care produce toxoplasma gondii!
Din nefericire, procentul constatat în România de amplul studiu este cel puțin dublu față de media europeană. Astfel, au fost identificate și 3 ingrediente comune la salatele cu cel mai mare risc de infecție. Complexul studiu a fost publicat recent în revista Eurosurveillance. Cercetarea a analizat 1.590 de mostre de legume procesate, parazitul fiind detectat în 68 dintre acestea.
Cercetarea arată că până la 4,3% dintre salatele ambalate și gata de consum, vândute în supermarketurile din 12 țări, sunt infectate cu Toxoplasma gondii. Parazitul provoacă o boală cu efecte nefaste pentru femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
CITEȘTE ȘI. Fete salvate de la înec! S-au aventurat în larg iar curenții puternici le-au împiedicat să revină la mal!
În România și Lituania, țările cu cele mai mari cifre, una din 10 salate ambalate prezintă risc de îmbolnăvire cu toxoplasmoză. Mai mult de dublu față de media țărilor din cercetare, scrie Adevărul. Procentul rămâne unul relevant pentru sănătatea publică.
Studiul a fost finanțat de programul de sănătate al Uniunii Europene, fiind coordonat de Institutul Național Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL). Datele respective au fost colectate în perioada 2021-2022. Însă, rezultatele au fost publicate abia în iunie 2025 pentru procesarea complexă a datelor.
CITEȘTE ȘI: Plan roșu de intervenție activat. 16 adulți și 2 copii din 28 de turiști aflați într-o tabără au ajuns la spital
Cercetătorii implicați în studiu au descoperit 3 ingrediente asociate unei frecvențe mai ridicate a contaminării. Mai precis, amestecurile care conțin salată verde, spanac și rucola au fost identificate ca prezentând un risc mai mare de contaminare.
Studiul nu arată cauza, dar ea ar ar putea avea legătură cu apropierea de sol. Irigarea sau spălarea lor la sursă. Autorii studiului recomandă ca produsele, chiar dacă sunt etichetate „gata de consum”, să fie spălate suplimentar cu multă atenție, înainte de consum.
CITEȘTE ȘI: O specie nouă de țânțari, purtători de boli grave, se răspândește. Turiștii sunt avertizați să își ia toate măsurile de protecție! Există riscul contractării de virusuri periculoase!
Potrivit estimărilor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, toxoplasmoza congenitală afectează între 1 și 20 de nou-născuți la 10.000 de nașteri în Europa. Sursa: bugetul.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.