Aproape 700 de milioane de lei pentru infrastructura de reciclare națională! Contractul a fost semnat! Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat finalizarea semnării a 26 de contracte de finanțare în valoare totală de 674,74 milioane lei, destinate construirii de instalații de reciclare a deșeurilor.
Proiectele fac parte din Programul „Construirea de instalații de reciclare a deșeurilor în vederea atingerii țintelor de reciclare din pachetul economiei circulare”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și girat de AFM.
Aproape 700 de milioane de lei pentru infrastructura de reciclare națională! Contractul a fost semnat!
Președintele AFM, Florin Bănică, a subliniat că semnarea contractelor reprezintă deblocarea angajamentului asumat și un moment cheie pentru infrastructura de reciclare națională.
Selecția proiectelor a avut loc în urma unei sesiuni de finanțare derulate între 14 iunie și 22 noiembrie 2024. La această sesiune au fost depuse 140 de dosare, care vizau un total de 144 de instalații, cu o cerere de finanțare cumulată de 2,888 miliarde lei fără TVA.
Comisia de evaluare a analizat dosarele conform criteriilor de eligibilitate stabilite în ghidul de finanțare. Astfel alegând proiectele cu cel mai bun raport cost-eficiență și potențialul maxim de impact asupra obiectivelor de economie circulară asumate de România.
Cele 26 de contracte semnate acoperă întreaga sumă de 674,749 milioane lei, reflectând angajamentul statului român și al Uniunii Europene față de tranziția ecologică.
Proiectele aprobate vizează fluxuri prioritare de deșeuri și acoperă o gamă variată de materiale.
CITEȘTE ȘI. Unde găsim cei mai buni mici. Cât costă să mănânci un mic suculent și delicios cu muștar într-o locație celebră? Sau în locuri mai puțin știute
Vor fi construite:
- 10 fabrici de reciclare a deșeurilor de plastic, care vor transforma PET-ul și alte plastic-uri post-consum în materie primă secundară;
- 4 instalații pentru deșeuri din construcții, specializate pe materialele rezultate din demolări și lucrări de renovare;
- 3 fabrici de reciclare a sticlei, pentru procesarea ecologică a deșeurilor de ambalaje din sticlă;
- 2 instalații mixte pentru deșeuri din construcții și sticlă, capabile să preia și să trateze loturi mixte de materiale;
- 2 unități pentru deșeuri municipale, echipate pentru sortare și pregătirea materialelor reciclabile;
- și câte o fabrică dedicată revenirii în circuit a deșeurilor de acumulatori, aluminiu, cauciuc, spume poliuretanice și textile.
Avertisment pentru românii cu bani pe card. Ce se întâmplă la bancomate: „Fals și deosebit de grav”
Astfel, proiectele acoperă cele mai problematice fluxuri de deșeuri, aliniindu-se țintelor de reciclare din pachetul economiei circulare al Comisiei Europene.
Potrivit ghidului de finanțare, valoarea maximă eligibilă pentru un proiect este de 8,4 milioane euro, iar cea minimă de 500.000 euro, cu o intensitate a ajutorului de stat care poate ajunge până la 75%.
CITEȘTE ȘI: Un celebru supermarket a inventat o bere cu chef de vorbă. E marcă proprie scoasă la vânzare și are cel mai mic preț de pe piață
AFM a anunțat că, dată fiind cererea ridicată și nevoia clară de astfel de instalații, își propune să continue programul prin noi sesiuni de finanțare. Sursa: capital.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.