Boala care decimează populația, are leac! Un medic avertizează! În ultimii ani, România a ajuns să se confrunte tot mai multe cazuri de cancer de col uterin, iar vaccinarea împotriva HPV rămâne singura soluție de prevenție. Astfel, românii sunt îndemnați să meargă la medic din timp și să se vaccineze.
Boala care decimează populația, are leac! Un medic avertizează!
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, medic primar în obstetrică-ginecologie, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și doctor în științe medicale, specializat în tratarea cancerelor ginecologice, a explicat importanța vaccinării împotriva HPV. Potrivit acestuia, cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care pot fi prevenite prin vaccinare.
Medicul a oferit detalii despre tipurile de tulpini cancerigene acoperite de vaccinul disponibil în România, precum și despre categoriile de vârstă la care vaccinul este cel mai eficient și motivele pentru această eficiență crescută.
MAE, atenționare pentru românii care pleacă în Suedia. Ce se întâmplă la graniță
„Vaccinarea este importantă pentru că, după foarte mulţi ani de cercetări, s-a descoperit că neoplasmul sau cancerul colului uterin este o boală infecţioasă virală, transmisibilă sexual. Cauza cancerului de col uterin este reprezentată de tulpini cancerigene ale virusului papiloma uman (HPV). După această descoperire, prin anii 80, s-a ajuns la descoperirea unui vaccin, care a început să fie aplicat începând cu anii 2006 – 2008”, a explicat medicul.
CITEȘTE ȘI. Accident grav între un microbuz și un autoturism. 10 copii și 3 adulți băgați în spital
Potrivit specialistului „vaccinul este o metodă de prevenţie a bolii ( prevenţie primară). Este una dintre puţinele forme de cancer care pot fi prevenite prin vaccinare. Pentru această descoperire, Harald zur Hausen a primit premiul Nobel. Odată cu descoperirea acestui vaccin s-au perfecţionat ulterior alte tipuri noi de vaccin, pentru că acest cancer este produs nu de un singur virus, ci de mai multe tulpini din familia HPV”.
CITEȘTE ȘI: Anchetă epidemiologică la Spital, după apariția unor infecții mortale la mai mulți pacienți
„Ţările care au început vaccinarea au remarcat o scădere considerabilă a stărilor precanceroase ale colului uterin, pentru că acest virus nu produce un cancer imediat, ci produce întâi o stare precanceroasă care are o evoluţie îndelungată, uneori de 3-5 ani, alteori de peste 10 ani şi care poate fi surprinsă dacă pacienta a fost controlată adecvat, periodic”, arată medicul. Sursa: evz.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.