Care sunt cele 5 băuturi care îmbunătățesc sănătatea intestinală, pe Caniculă, potrivit experților. Alimentele fermentate sunt supuse unui proces biologic în care microorganismele, precum drojdiile și bacteriile, descompun zaharurile și aminoacizii, modificând compoziția și digestibilitatea alimentelor.
Aceste alimente, cum ar fi chefirul sau kombucha, conțin fermenti vii sau metaboliți care pot ajuta la echilibrarea microbiotei intestinale, îmbunătățind digestia, apărarea imunitară și chiar starea de spirit.
Ce sunt alimentele fermentate?
Este o acțiune biochimică naturală în care microorganismele (drojdii și bacterii) transformă anumite substanțe nutritive din alimente.
CITEȘTE ȘI. Vacanța la mare la cort sau cu rulota, opțiuni tot mai căutate pentru turiști! Aceștia spun că le preferă pentru că sunt mai aproape de natură și mai ieftine
- Modificarea compoziției:
Prin fermentație, compoziția nutrițională și digestibilitatea alimentelor se schimbă, transformându-le în alimente mai complexe și mai hrănitoare.
Laptele auriu este o băutură de origini ayurvedice străvechi, obținută prin fierberea laptelui, chiar și a laptelui vegetal, îmbogățit cu condimente precum turmericul, ghimbirul, scorțișoara, cardamomul sau anasonul stelat.
Are o aromă delicioasă și învăluitoare, somptuoasă și mătăsoasă pe palat, ideală pentru a fi savurată în zilele reci sau când gâtul este iritat. Turmericul, ingredientul principal și originea culorii aurii, este o sursă de curcumină, un compus cu puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
Ghimbirul, pe de altă parte, ajută la digestie și ajută la reechilibrarea florei intestinale; în cele din urmă, scorțișoara poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Datorită combinației acestor ingrediente, laptele auriu este bun pentru trup și suflet și are potențiale efecte pozitive asupra sănătății inimii, memoriei și stării de spirit.
- Microbiota intestinală:
Fermentarea hrănește microorganismele benefice din intestin, ajutând la menținerea unui echilibru sănătos al microbiotei (comunitatea de bacterii din intestin).
- Digestie:
O microflore intestinală echilibrată contribuie la o digestie mai bună și la prevenirea balonării și a altor disconforturi digestive.
S-a demonstrat că o microflore intestinală sănătoasă joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar.
CITEȘTE ȘI. Un antreprenor și-a cumpărat o insulă lângă Singapore! Omul vrea să-și facă propriul stat!
- Starea de spirit:
Există legături între sănătatea intestinală și starea de spirit, iar unele studii sugerează că alimentele fermentate pot avea un impact pozitiv asupra stării de bine.
- Efect protector:
Substanțele rezultate din fermentație, cum ar fi acizii organici, vitaminele și peptidele bioactive, au acțiune protectoare împotriva agenților patogeni și ajută la reducerea inflamației sistemice.
- Axa intestin-creier:
Legătura strânsă dintre intestin și creier (axă intestin-creier) explică modul în care echilibrul microbiotei poate influența și starea de spirit.
- Pentru a maximiza beneficiile alimentelor fermentate, se recomandă combinarea consumului acestora cu o dietă variată, bogată în fibre, activitate fizică regulată și un consum moderat sau deloc de alcool.
CITEȘTE ȘI. Motivul pentru care unele pisici sunt ”vorbărețe”. Cercetătorii au descoperit ce vor să transmită micile feline
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.