Fermierii renunță la anumite plantații. Cum vor fi afectați muncitorii de la ferme! Două dintre cele mai îndrăgite gustări de primăvară și vară din Germania – sparanghelul și căpșunile – devin din ce în ce mai puțin atractive pentru fermieri. Se alocă tot mai puțin teren pentru cultivarea lor, iar prețurile sunt în creștere, scrie Deutsche Welle. Potrivit statisticilor din Germania, 80% dintre lucrătorii sezonieri migranți din sectorul agricol din Germania provin din România, așa că problemele agricole îi vor afecta în mod direc
În 2025, câmpurile din Germania au produs mai puține căpșuni și mai puțin sparanghel decât în orice alt an din ultimii ani, a anunțat vineri Oficiul Federal de Statistică al țării.
CITEȘTE ȘI. O femeie împreună cu fiicele minore au fost descoperite locuind într-o peșteră, într-un loc sălbatic!
Experții avertizează că această tendință va continua, deoarece costurile în creștere fac ca producerea acestor culturi să nu mai fie de interes pentru mulți agricultori.
Datele preliminare arată că au fost recoltate doar 75.500 de tone de căpșuni cultivate, cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani și cu 4% sub cifrele deja scăzute din 2024.
CITEȘTE ȘI. VESTE BUNĂ. Cine sunt pensionarii norocoși care scapă de plata taxei de sănătate – CASS, de 10% pe pensii
Recolta de sparanghel a atins și ea un minim al ultimilor 15 ani, cu doar 98.900 de tone recoltate în câmp deschis, cel mai mic randament din 2010 încoace. Scăderea producției este cauzată în mare parte de reducerea suprafețelor cultivate cu aceste produse.
În 2025, fermierii au plantat cu 4% mai puțin teren cu căpșuni și cu 6% mai puțin cu sparanghel.
CITEȘTE ȘI. S-a decis. Șoferii plini de amenzi sau cei care nu le plătesc la timp rămân fără permisul de conducere. Amenda e full, nu ca până acum!
Mulți agricultori spun că nu mai pot acoperi costurile ridicate, în special cele cu forța de muncă. „La finalul zilei, suntem cu toții oameni de afaceri,” a declarat Karsten Schmal, președintele Asociației Fermierilor din Hessa. „Dacă riscul devine prea mare, oamenii încetează să mai cultive aceste produse.” Continuarea aici.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.