Fermierul care s-a luptat cu statul, a câștigat în instanță o sumă importantă de bani! Primește o despăgubire de multe milioane de euro! Despăgubire record pentru un fermier român. Acesta a pierdut statutul ecologic al fermei sale de vaci după ce Autostrada Moldovei a fost proiectată să-i treacă prin curte. Statul voia să plătească ca despăgubire o sumă modică, însă, după doi ani de expertize și audieri, instanța a stabilit suma finală la 12,5 milioane de euro.
Statul român este obligat să îi plătească unui crescător de vaci din judeţul Vrancea despăgubiri de 12,5 milioane de euro, din cauză că ferma ecologică a fermierului a fost direct afectată de lucrările la Autostrada Moldovei (A7).
CITEȘTE ȘI. Grav accident rutier pe Transalpina! Traficul a fost blocat! Două persoane în stop cardio-respirator!
Autostrada Moldovei (foto) a fost proiectată astfel încât să treacă exact prin mijlocul unei fermei de vaci din comuna Ţifeşti (Vrancea). Însă, lucrările au forțat organismele de certificare să retragă imediat statutul ecologic al exploataţiei respective.
În lipsa certificării, fermierul a pierdut contracte esențiale, fiind nevoit să contracteze credite şi să ipotecheze proprietăţi pentru a-și menţine afacerea cel puțin la un nivel stabil.
Astfel, proprietarul fermei eco de vaci a dat statul în judecată. Inițial, autorităţile au evaluat despăgubirile la sub 50.000 euro, însă fermierul a făcut recurs și a câștigat.
„Noi ne bucurăm că am reuşit să facem dreptate pentru un client care şi-a pus toată viaţa în slujba acestui business. Un business care a început pe fonduri europene, un business care a trecut prin situaţii financiare neplăcute din cauza exproprierii, pentru că în momentul când autostrada a venit exact prin fermă, certificarea bio a fost ridicată.
În acel moment, tot ce înseamnă contracte pe care le avea acest fermier nu au mai putut fi duse la bun sfârşit. Totul a fost ca un domino financiar care l-a adus pe acest fermier într-o ipostază destul de grea. A fost nevoie să facă multe credite, să ipotecheze proprietăţi, pentru a putea ţine ferma într-un ritm care să îi permită să funcţioneze măcar convenţional, dar a fost destul de greu”, a explicat avocatul său Cosmin Monac, pentru News.ro.
CITEȘTE ȘI. O femeie împreună cu fiicele minore au fost descoperite locuind într-o peșteră, într-un loc sălbatic!
Litigiul s-a derulat în baza Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, precum şi în raport cu articolul 44 din Constituţie, ce apără dreptul de proprietate. Autorităţile au evaluat despăgubirile la mai puţin de 50.000 euro, dar suma a fost considerată „derizorie” de proprietar. Abia după 2 ani de expertize şi audieri, instanţa a ridicat cuantumul la 14,6 milioane euro în primă instanţă. La apel, completul de la Galaţi a fixat suma finală la 12,5 milioane euro.
După comunicarea deciziei, Ministerul Finanţelor trebuie să asigure fondurile către CNAIR, plata fiind scadentă în maximum 90 de zile de la data rămânerii definitive (29 mai 2025). Pe de altă parte, fermierul ia în calcul posibilitatea relocării în alt judeţ pentru a reconstrui o fermă certificată bio, țintind reinvestirea unei părţi din despăgubire şi noi programe de finanţare europeană. Sursa. bugetul.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.