Lovitură din partea ANAF. Contribuabilii au primit prin Spațiul Privat Virtual să completeze un document. Se cer informații fără temei legal! Este vorba despre un document privind cheltuielile din perioada 2020 – 2024, fără ca cererea să fie însoțită de un act administrativ oficial, așa cum impune Codul de procedură fiscală, spune Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR).
CITEȘTE ȘI. Ce decizie a luat ministrul Rogobete, legat de medicii rezidenți! Medicii vor putea fi plătiți, însă nu în spitalele de stat!
Astfel de practici încalcă prevederile Codului de procedură fiscală și pot fi considerate abuzuri administrative, avertizează specialiștii în fiscalitate într-un comunicat transmis joi comunității antreprenoriale StartupCafe.ro.
Deși la prima vedere solicitarea părea una administrativă de rutină, analiza făcută de profesioniști în domeniul fiscal arată încălcări clare ale legislației în vigoare.
CITEȘTE ȘI: Supărat pe o instituție publică, un bărbat a vrut să o incendieze. A aruncat cu benzină și a vrut să dea foc. A fost imobilizat de polițiști rapid!
Ce spun specialiștii în fiscalitate:
„Solicitarea ANAF a fost justificată prin articolele 58 și 64 din Codul de procedură fiscală (Legea nr. 207/2015), însă specialiștii semnalează trei nereguli majore:
1. Lipsa temeiului juridic clar
Conform art. 58 alin. (1), contribuabilii pot fi obligați să furnizeze informații doar în cadrul unor proceduri fiscale oficiale: inspecție fiscală, verificare documentară, control inopinat sau verificarea situației fiscale personale. În lipsa unui act administrativ, solicitarea nu are suport legal.
CITEȘTE ȘI. Sporul pentru condiții vătămătoare tăiat într-un Minister din România! Sute de mii de salariați rămân fără mulți bani!
Conform art.58 alin.(2) aceste informații pot fi solicitate doar atunci când nu sunt deținute de organul fiscal, ori prin tot sistemul declarativ inclusiv prin Situațiile Financiare întocmite pentru fiecare an calendaristic, prin SAF-T si sistemul e-factura ANAF are acces la toate informațiile pe care le solicita de la contribuabili.
2. Cererea de date care implică prelucrare
Art. 64 permite solicitarea de înscrisuri deja existente, nu și cererea de analize contabile, sinteze, tabele în format Excel sau alte forme de procesare suplimentară, care generează muncă nejustificată pentru contribuabil.
3. Nerespectarea Ordinului ANAF nr. 3076/2017
Acest ordin reglementează formularele utilizate de ANAF pentru solicitări. Notificările trebuie transmise exclusiv în cadrul unei proceduri legale – cerință care nu a fost îndeplinită în cazul analizat. Continuarea o găsiți AICI.
CITEȘTE ȘI. ALARMANT! Mame minore, unele eleve pe clasa a VII-a. Autoritățile au descoperit în jur de 50 de mame minore!
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.