Micul românesc, curcubeu pe cerul gurii! Sunt câteva locuri unde îți poți bucura papilele gustative! Micul românesc este mâncarea care bucură papilele gustative ale românilor. Fie că e 1 Mai, fie că are invitați la un grătar, românul pune la făcut și mici, pe lângă ceafa de porc, pulpele de pui sau savuroșii cârnăciori. Micul este consumat de toată lumea, chiar dacă doamnele ar fi la dietă. Micul, se spune că este mâncarea de suflet al românului, și nu doar se spune, ci chiar este curcubeu pe cerul gurii! Iată povestea micului care vine din secolul al XIX-lea, din zona Balcanilor.
Micul românesc, curcubeu pe cerul gurii! Sunt câteva locuri unde îți poți bucura papilele gustative!
Legenda românească spune că micii au fost inventați prima dată la hanul La Iordachi din București, cunoscut și apreciat pentru cârnații săi. În anul 1957, în centrul istoric al Bucureștiului, sa deschis restaurantul care a inventat și a făcut populari mici.
Se spune că într-o zi Iordache Ionescu, proprietarul hanului, a rămas fără mațe pentru cârnați și așa a ajuns să pună carnea direct pe grătar, inventând micii.
În carnea tocată pregătită pentru cârnați a amestecat câteva condimente, după care a porţionat-o în forma bine-cunoscută şi a aşezat-o pe grătar.
În Capitală sunt câteva locuri unde micul este apreciat și cu un gust desăvârșit.
CITEȘTE ȘI: O zonă de recreere va fi deschisă de curând. Investiția va fi făcută pe mulți, mulți bani europeni!
Terasa Obor
E greu să vorbești despre mici și despre București și mintea să nu-ți fugă la Terasa Obor, locul unde stau la coadă pentru mici și muștar oameni de toate vârstele, din toate clasele sociale.
În weekend vezi aici de la studenți mahmuri la pensionari cu traiste de cumpărături, atrași toți de celebra Terasă Obor.
Deși e extrem de populară, terasa din prezent este deschisă abia din 2011. Desigur, aici vin și străini care vor să vadă Bucureștiul dincolo de zona de centru și care vor să guste „street food” autentic, servit cu scobitoarea de pe carton.
CITEȘTE ȘI: Boris Brejcha vine la Cluj! Show special by DUA & UNTOLD! Numărul biletelor este limitat!
La Ciotoianu
Teoretic, La Ciotoianu este mai degrabă în județul Ilfov, pe o stradă micuță din Popești-Leordeni. Dar asta nu împiedică zecile de bucureșteni care stau la coadă la orice oră, mai ales în weekend-uri sau în zilele de sărbătoare, când poți sta la coadă și câteva ore.
Atunci, străduța se umple pe ambele părți de mașini pe care mănâncă lumea care și-a pus cartoanele cu mici direct pe capotă sau pe portbagaj.
Deși pare doar o casă modestă, Ciotoianu a căpătat un renume de invidiat în țară. De aici poți să cumperi și mici, și pastramă, și cârnați, și gătite dar și ca să ți le prepari tu acasă. Dacă nu ai timp să stai la coadă sau vrei să-ți dai pe spate prietenii. Localul a fost deschis de Marian Ciotoianu în 2007 care a avut două dorințe. Să facă cei mai buni mici și să fie primul local din București unde micul are 100 de grame.
CITEȘTE ȘI: Bucureștiul este epicentrul distracției pentru 3 zile! Mai mulți artiști internaționali vor mixa muzică de calitate!
La Cocoșatu
Numele celor 2 e foarte asemănător, deși aceștia sunt aproape în capete opuse din București. Dacă Ciotoianu e în Popești-Leordeni, Cocoșatu este tocmai în nordul orașului, la o aruncătură de băț de aeroport.
Localul a fost deschis în 1993 de Ion Oiță și a atras de-a lungul anilor aici foarte mulți amatori de mici. De la bucureșteni de rând la nume celebre precum scriitorul Paulo Coelho. Actorul Jude Law. Soprana Maria Nicolesco. Numele locului ar proveni de la grataragiul Sandu Cocoșatu, care face micii de peste 25 de ani și care ar fi „cocoșat” de la cât a stat peste grătar.
CITEȘTE ȘI: Încă o minivacanță pentru bugetari! Câte zile au de Rusalii!
Caru’ cu bere
Restaurantul faimos din Centrul Vechi este specializat în mâncăruri tradiționale, astfel că era imposibil să nu găsești aici mici care merită încercați.
Mai mult, locația e superbă, fiind un restaurant vechi, cu un aer aparte. Cât despre mici, rețeta se păstrează din anul 1920, iar micii sunt unși pe grătar cu mujdei pentru a prinde crustă.
Un alt secret este că fiecare mic e întors doar de trei ori, ca să nu se usuce prea tare și să se piardă din frăgezime.
CITEȘTE ȘI. A apărut cea de-a treia bifă la WhatsApp. Ce semnificație nouă aduce utilizatorilor acestei aplicații extrem de folosită pe tot globul
Hanul lui Manuc
Un adevărat simbol al Bucureștiului, Hanul lui Manuc are un cuvânt greu de spus și când vine vorba despre mici. Rețeta este aceeași de aproape 90 de ani, fiind opera lui Nae Postolnicu, care era carmangier în vechea Piață Obor.
Rețeta este de asemenea secretă, Nae punându-și o pătură peste cap când amesteca carnea tocată cu toate condimentele. Tradiția a fost apoi preluată și de fiul său Pache, care a continuat „tradiția”.
CITEȘTE ȘI: Se caută sute de tineri pentru cel mai tare festival! Aceștia trebuie să aibă peste 16 ani. Dacă ești interesat, grăbește-te!
La Gil
Aflat poartă-n-poartă cu Cocoșatu, La Gil este o locație care l-a dat pe spate pe regretatul Anthony Bourdain, care a venit aici când filma episodul românesc din „No Reservations”.
Despre La Gil, Bourdain a spus că ar sta aici toată ziua să mănânce mici și să bea bere, acest loc fiind singurul care l-a impresionat de la noi din țară, în anul 2008, când au avut loc filmările. Sursa: b365.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.