Modificarea legislativă prin care i-au fost retrase anumite beneficii fostului președinte Traian Băsescu este neconstituțională! Curtea Constituțională a României a decis să-i înapoieze fostului președinte Traian Băsescu toate drepturile pierdute după ce fusese declarat colaborator al securității de către Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității.
Modificarea legislativă prin care i-au fost retrase anumite beneficii fostului președinte Traian Băsescu este neconstituțională!
Hotărârea a fost luată în unanimitate. Judecătorii CCR au stabilit că modificarea legislativă prin care i-au fost retrase anumite beneficii fostului președinte Traian Băsescu este neconstituțională.
Astfel, fostul președinte Traian Băsescu poate să își ceară înapoi toate privilegiile pe care le-a pierdut în anul 2022, atunci când Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că a fost colaborator al Securității.
Este vorba despre acele privilegii de care beneficiază orice fost șef de stat, de pildă casa de protocol, mașina de serviciu, pază și protecție, dar și indemnizația lunară echivalentă cu 75% din salariul de bază al unui președinte în funcție. Totuși, pentru ca fostul președinte Traian Băsescu să poată intra în posesia acestor privilegii, trebuie să mai urmeze câțiva pași, precum depunerea unor cereri către Administrația Prezidențială, RA-APPS, dar și către SPP.
Un reporter al Știrilor ProTV l-a contactat pe Traian Băsescu, iar acesta a transmis că nu dorește să comenteze decizia judecătorilor CCR.
Băsescu a ridicat excepţia de neconstituţionalitate în procesul deschis împotriva SPP, prin care solicita suspendarea actului administrativ prin care i se cerea să elibereze imobilul din strada Gogol, de care beneficia în calitate de fost şef al statului.
CITEȘTE ȘI: Un controlor de bilete a fost arestat pentru agresiune sexuală. A pipăit un minor în autobuz!
”Cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea nr.243/2021 pentru modificarea art.1 alin.(3) din Legea nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, în ansamblul său, este neconstituţională, fiind contrară prevederilor constituţionale art.1 alin.(5) privind principiului legalităţii, în componenta privind calitatea legii, şi ale art.15 alin.(2), din perspectiva lipsei dispoziţiilor tranzitorii, precum şi a caracterului retroactiv al acestei legi.
CITEȘTE ȘI: Guvernul va analiza toate cele peste 200 de sporuri care sunt acordate în prezent în sistemul bugetar. Sporul pentru condiții vătămătoare a fost tăiat
Totodată, 5 / 7 cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.2 alin.(l) lit.t) şi art.14 alin.(1) din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004, întrucât, în virtutea dispoziţiilor art.2 alin.(3) din Legea nr.47/1992, nu are competenţa de a modifica sau completa dispoziţiile de lege supuse controlului de constituţionalitate şi nici nu este competentă să controleze constituţionalitatea unei interpretări date de o anumită instanţă judecătorească textelor legale criticate cu soluţionarea în fond a cauzei”, potrivit unui comunicat al CCR. Continuarea aici.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.