Pădurile de stejar au început să se usuce! Arborii sunt atacați de o insectă! Aceasta face ravagii! Slăbite de secetă și atacate de o specie de gândaci care se răspândește tot mai mult, pădurile de stejar ale țării au început să se usuce.
Pădurile de stejar au început să se usuce! Arborii sunt atacați de o insectă! Aceasta face ravagii!
Fenomenul este greu observabil, pentru că se produce în pâlcuri, dar suprafața totală afectată este de zeci de mii de hectare.
Doar în fondul forestier administrat de Romsilva, pădurea uscată este mai mare decât cea cuprinsă în Parcul Natural Apuseni.
Pădurarii privesc cu îngrijorare cum se usucă mii de stejari care au între 60 și 80 de ani.
Au descoperit că arborii, slăbiți de seceta ultimilor ani sunt atacați si de o insectă din specia Agrilus, care se instalează între scoarță și lemn și le mănâncă seva.
CITEȘTE ȘI: Reformarea Romsilva. Ministrul Mediului: ”Reducerea numărului de directori şi limitarea sporurilor nejustificate”
Florin Stancu, șeful Ocolului Silvic Găești: „Acest gândac apare în arborii care sunt deja, din diverse cauze, într-un declin fiziologic. Deci, el, nu știu cum a apărut în România.”
Alex Deleanu așteaptă de mulți ani să intre în posesia pădurii moștenite de la bunici, în județul Dâmbovița. Acum a aflat că trei sferturi este uscată.
Alex Deleanu: „Păi dumneavoastră ați lua ceva ce, de fapt, nu mai există? Deci eu o să pot să pun porumb, grâu pentru că nu va mai fi pădure.”
CITEȘTE ȘI: Incendiu de proporții la o Termocentrală. Mai multe persoane au fost evacuate din zonă!
Romsilva a estimat că 37.000 de hectare din fondul forestier pe care-l administrează sunt infestate cu gândacii Agrilus. Pădurile din județele Dâmbovița, Arad, Timiș, Vaslui și Vrancea sunt cele mai afectate.
„Fiind vorba despre dăunători care nu au mai produs, în trecut, infestări în pădurile de pe teritoriul României, în literatura de specialitate nu se găsesc suficiente informații despre biologia insectelor și despre metodele de monitorizare, prevenire a înmulțirii și de combatere a acestora”, precizează Romsilva, la solicitarea Știrilor ProTV.
CITEȘTE ȘI: O judecătoare de la Tribunal a căzut de la etajul 7 al unui bloc de locuințe! A murit pe loc, în urma impactului cu solul
Marin Petre, Directorul Direcției Silvice Dâmbovița: „Este un dăunător care nu este vizibil și automat nu poate fi combătut în niciun fel.”
Deocamdată, pădurarii doar taie stejarii infestați. Specialiștii în silvicultură spun însă că cea mai bună măsură ar fi plantarea unor arbori rezistenți la secetă.
Dănuț Chira, cercetător științific INCDS: „Singura uriașă problemă e că la cicluri de lungă durată, cum e ciclul de 100 de ani la stejar, nu poți să vii peste noapte cu soluții.”
CITEȘTE ȘI. Opt persoane din care și câțiva minori au ajuns în spital în urma unui accident rutier grav, pe un drum foarte tranzitat. Circulația a fost blocată!
Romsilva și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură au demarat anul trecut un studiu privind uscarea anormală a pădurilor de foioase. Cercetările vor fi finalizate abia în 2026. Sursa. stirileprotv.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.