Scandalos la fabrica de moșteniri. Un notar public și un executor judecătoresc au fost reținuți. Sunt acuzați că falsificau actele persoanelor în vârstă, pentru a le lua locuințele ilegal.
Treisprezece persoane, printre care un notar public şi un executor judecătoresc, au fost reţinute de poliţiştii din Constanţa pentru 24 de ore. Asta după ce, timp de mai mulţi ani, puseseră la punct un sistem prin care identificau persoane în vârstă care deţineau apartamente sau garsoniere. Adică le şi luau locuinţele, folosindu-se de acte falsificate. Imobilele respective obţinute ilegal erau vândute fie unor cumpărători de bună credinţă. Fie de mai multe ori între membrii grupării pentru a ascunde modul fraudulos în care au fost dobândite.
CITEȘTE ȘI. Urmărire în trafic ca în filme. Un șofer a aruncat trusa medicală pe geam, când a văzut polițiștii că goneau după el. Ascundea o armă! Ce a pățit conducătorul auto pentru această ispravă
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat, miercuri, că poliţiştii au făcut cercetări în cauza denumită ”fabrica de moşteniri”. Și au stabilit că 13 persoane sunt suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, constituirea unui grup infracţional organizat. Dar și de abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Mai mult decât atât de uz de fals, mărturie mincinoasă şi spălare a banilor. O persoană cercetată este notar public, iar alta, executor judecătoresc.
CITEȘTE ȘI. Invazie de șerpi în județ. Reptile gigant găsite în podul unei case și lângă un centru comercial la mare căutare
”Din probele administrate în cauza a rezultat că, începând cu vara anului 2015, una dintre persoanele cercetate, de 48 de ani, profitând de vârsta şi starea de vulnerabilitate a trei persoanei vătămate, le-ar fi recrutat, transportat şi adăpostit în imobile pe care acesta le deţinea în localitatea Oltina. Dar și menţinându-le într-o stare de aservire, în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste prin însuşirea drepturilor băneşti cuvenite (pensie şi ajutor de deces).
Pe durata exploatării, persoanele vătămate, dintre care una preluată de la o persoană cercetată, ar fi fost lipsite de hrană suficientă şi adecvată, de tratament medical corespunzător afecţiunilor de care sufereau. Precum şi de îngrijirea şi igiena necesare unor persoane aflate în imposibilitatea fizică şi/sau psihică de a se îngriji singure”, au afirmat poliţiştii.
CITEȘTE ȘI. DOLIU la Consiliul Județean. Un angajat tânăr și-a părăsit colegii în condiții dureroase! E mare jale!
Ei au precizat că, în 2018, aceeaşi persoană de 48 de ani ar fi iniţiat şi constituit împreună cu alte două persoane cercetate (una notar public şi cealaltă executor judecătoresc) un grup infracţional organizat. La care, ulterior, ar fi aderat, pentru diferite perioade de timp. Dar şi alţi membri (printre care un alt notar public), în scopul de a dobândi, prin mijloace frauduloase, imobile aparţinând unor persoane vârstnice, afate în stadii avansate de degradare fizică şi psihică.
CITEȘTE ȘI. Festival unde festinul culinar și artiștii populari, vor încânta toate genurile de spectatori. Locația, una de vis, celebra Cabană Voina!
”Astfel, în perioada 2018 – iulie 2025, iniţiatorul grupării de criminalitate organizată în calitate de lider, acţionând fie individual, fie cu sprijinul unor persoane (administratori de condominii sau preşedinţi ai unor asociaţii de proprietari). Aceștia ar fi identificat persoane aflate în situaţii vulnerabile (vârste foarte înaintate şi/sau sănătate precară), care deţineau în proprietate garsoniere sau apartamente.
Toate acestea situate în municipiul Constanţa. Pentru fiecare caz în parte, ar fi fost conceput un circuit complex de operaţiuni juridice, preponderent fictive. Prin care s-ar fi urmărit şi s-ar fi realizat transferul dreptului de proprietate asupra acestor imobile de la persoanele îndreptăţite (moştenitori legali) către membri ai grupării de criminalitate organizată”, a menţionat sursa citată.
CITEȘTE ȘI. SĂNĂTATE cu SENS. Stilul de viață sănătos – pe înțelesul tuturor
Poliţiştii au adăugat că prin prisma calităţilor oficiale deţinute, trei dintre persoanele cercetate ar fi conferit actelor juridice încheiate aparenţa de legalitate necesară pentru a le face opozabile atât părţilor implicate, cât şi terţilor.
Anchetatorii au ajuns la concluzia că această aparenţă ar fi îngreunat considerabil demersurile persoanelor interesate de a obţine anularea actelor respective în cadrul procedurilor judiciare (în special contestaţii la executare), iniţiate pentru recuperarea imobilelor de care fuseseră deposedate în mod fraudulos.
CITEȘTE ȘI. Femeile din România sunt cele mai abuzate de bărbați la nivel mondial! Campanie mamut răstoarnă forța malefică masculină!
”În scopul obţinerii dreptului de proprietate asupra unor imobile, la instigarea liderului, notarii publici care făceau parte din gruparea de criminalitate organizată, fie ar fi falsificat acte autentice (procură specială, contract de împrumut). Sau fie ar fi derulat proceduri de succesiune testamentară, pe baza unor testamente false.
Prin aceste demersuri, s-ar fi urmărit fie obţinerea unui drept de creanţă fictiv în favoarea unui membru al grupării (cu rol de persoană interpusă) şi împotriva proprietarului de drept. Cel care nu avea cunoştinţă despre existenţa unei astfel de obligaţii. Afică fie transferul direct al dreptului de proprietate asupra imobilului către persoana interpusă, prin moştenire, cu nesocotirea existenţei succesorilor legali”, au mai afirmat reprezentanţii IPJ Constanţa.
CITEȘTE ȘI. Paul de România scapă de fiecare dată! Acesta a fost condamnat în România la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”!
Poliţiştii au constatat că o asemenea situaţie ar fi fost înregistrată şi în cazul uneia dintre victimele traficate de către liderul grupării, care ar fi fost deposedată de locuinţa sa, situată în municipiul Constanţa.
”În situaţia în care nu se obţinea rezultatul dorit, gruparea de criminalitate organizată, prin intermediul unei alte persoane cercetate, executor judecătoresc, demara proceduri de executare silită pe baza unor titluri executorii despre care acesta cunoştea că sunt false (ex.: contracte de împrumut întocmite cu date nereale).
CITEȘTE ȘI. Dispare un lanț de magazine cu produse ieftine! A fost vândut pentru o sumă modică!
În acest mod, executorul judecătoresc şi-ar fi încălcat în mod deliberat obligaţiile profesionale. Acesta acţionând cu rea-credinţă şi contribuind la realizarea scopurilor ilicite ale grupării.
Ulterior, după ce persoanele cercetate deveneau proprietarii imobilelor, inclusiv prin mecanismul unor licitaţii organizate în cadrul executărilor silite, acestea ar fi fost vândute, unor cumpărători de bună-credinţă. Ori succesiv între membrii grupului, pentru disimularea modului fraudulos de dobândire”, au explicat poliţiştii.
CITEȘTE ȘI: Într-un proiect al Ministrului Educației, pentru eficientizarea învățământului, vor dispărea 900 de poziții de director! Se vor întoarce la catedră!
Ei au menţionat că anumiţi membri ai grupării şi-ar fi pus la dispoziţie conturile bancare în care ar fi fost transferate sumele de bani obţinute din vânzarea imobilelor.
Poliţiştii au reţinut cele 13 persoane, printre care un notar public şi un exercutor judecătoresc. De asemenea, anchetatorii au cerut la Curtea de Apel Constanţa arestarea preventivă a celor 13 persoane. Dar şi a altor trei, care se sustrag cercetărilor, pentru 30 de zile.
CITEȘTE ȘI. TikTok va apărea cu o nouă versiune! Este dedicată unei piețe de consumatori! Noua aplicaţie ar urma să funcţioneze independent de reţeaua globală a ByteDance
De asemenea, poliţiştii au mai precizat că pentru una dintre persoanele cercetate cu funcţia de notar public, aflată într-o stare avansată de boală, nu au fost dispuse măsuri preventive. Urmând a se solicita o expertiză medico-legală.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.