Șoferii trebuie să știe asta. Amenda care îi paște pentru o singură greșeală! În timp ce rovinieta este obligatorie pe autostrăzi, drumuri expres și naționale, șoferii care circulă pe drumuri județene nu riscă amendă pentru lipsa acesteia. Află care sunt sancțiunile aplicate în cazul nerespectării obligației de plată a taxei de drum în 2025.
Șoferii trebuie să știe asta. Amenda care îi paște pentru o singură greșeală!
Taxa de drum, cunoscută sub denumirea de rovinietă, este obligatorie pentru toți șoferii care circulă pe anumite categorii de drumuri din România, fiind colectată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și utilizată pentru întreținerea și dezvoltarea infrastructurii rutiere. În 2025, legislația clarifică exact unde este necesară rovinieta și ce sancțiuni riscă șoferii care nu o achită, scrie promotor.ro.
CITEȘTE ȘI. Mega apariție pentru Renault 4X4 Savane. Locul inedit unde va fi expus pentru prima dată în 2025!
Conform legislației rutiere românești, taxa de drum se aplică doar pentru autostrăzi (A), drumuri expres (DEx), drumuri naționale europene (E) și drumuri naționale (DN).
În cazul drumurilor județene, rovinieta nu este necesară, astfel că șoferii care circulă exclusiv pe drumuri județene, drumuri forestiere sau în interiorul localităților (fără să intre pe DN, E, DEx sau A) nu pot fi amendați pentru lipsa rovinietei.
Pentru vehiculele surprinse circulând fără rovinietă valabilă pe drumurile naționale și autostrăzi, amenzile în 2025 sunt semnificative:
- Pentru autoturisme, amenda minimă este de 250 lei.
- Pentru vehiculele de transport marfă, sancțiunile pot ajunge până la 4.500 lei, în funcție de categoria și masa vehiculului.
CITEȘTE ȘI. Minune dumnezeiască. Îngerii păzitori există. Un copil de doar doi ani a scăpat teafăr după ce a căzut de la etajul 15!
- Amenda se aplică o singură dată în intervalul dintre constatarea contravenției și comunicarea procesului verbal către contravenient. Sistemul de control se bazează pe camere video instalate de CNAIR, care detectează automat vehiculele fără rovinietă și trimit informațiile către poliție pentru verificări suplimentare.
Potrivit articolului 18 (12) din Legea 226/2023, aplicarea sancțiunii se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei, astfel că amenda poate fi comunicată în această perioadă.
CITEȘTE ȘI. Se caută sute de tineri pentru cel mai tare festival! Aceștia trebuie să aibă peste 16 ani. Dacă ești interesat, grăbește-te!
Majoritatea șoferilor optează pentru rovinieta cu valabilitate de 12 luni, ale cărei tarife sunt:
- 28 euro pentru autoturisme (Categoria A);
- 96 euro pentru vehicule de transport marfă sub 3.5 tone (Categoria B);
- 320 euro pentru vehicule între 3.5 și 7.5 tone și microbuze (Categoria C și G);
- 560 euro pentru vehicule între 7.5 și 12 tone și autobuze (Categoria D și H);
- 720 euro pentru vehicule peste 12 tone cu maximum 3 axe (Categoria E);
- 1.210 euro pentru vehicule peste 12 tone cu cel puțin 4 axe (Categoria F).
CITEȘTE ȘI: Anchetă de amploare la Spital. Mai multe persoane investigate după ce au făcut tomografie unei pisici
De asemenea, există opțiunea de a cumpăra roviniete cu valabilitate mai scurtă, la prețuri proporțional reduse. Sursa. capital.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.