Unde găsim cei mai buni mici. Cât costă să mănânci un mic suculent și delicios cu muștar într-o locație celebră. Sau în locuri mai puțin știute? Primăvara aduce în București un parfum inconfundabil de grătar și voie bună. Din Centrul Vechi până la Obor, mirosul micilor rumeniți cu muștar domină orașul, indiferent de cât de modernă devine Capitala.
Fiecare loc celebru își pune amprenta proprie pe gust și pe poveste. Află unde se poți să mănânci de 1 Mai cei mai buni mititei din București și care sunt prețurile și secretele lor.
Caru’ cu bere – rețeta celor mai buni mici din București
La Caru’ cu Bere, una dintre bijuteriile istorice ale Centrului Vechi din București, atmosfera boemă e mereu însoțită de miros de grătar. În faimosul restaurant de pe Strada Stavropoleos, lemnul sculptat și vitraliile policrome stau mărturie la peste un secol de istorie, iar meniul include și mititeii casei.
Aici, trei mici cu cartofi prăjiți și muștar costă 52 de lei – deci aproximativ 17 lei bucata. Prețul poate părea piperat, dar povestea locului și gustul autentic fac cinste reputației, spre deliciul localnicilor și al vizitatorilor, scrie Restrograf.ro.
Terasa Obor – cea mai renumită locație unde se mănâncă mici
La terasa Obor din Piața Obor lucrurile sunt însă cu totul altfel: mirosul de mici aduce zâmbete chiar de la prima oră. Aici, un mic costă doar 5 lei, iar o chiflă 1 leu, fără alte mofturi. Pe trotuarul încărcat de cumpărători, grătarele sfârâie neîncetat, iar clienții mulțumiți povestesc că, dacă adaugi o bere și un cartof, ieși la vreo 25-30 lei în total. E un ritual urban ce dă tonul dimineților de weekend, cu cozi la fel de pitorești ca la standurile de ziare sau fructe. În fond, pentru obișnuiții de aici, grătarul cu mici și muștar a devenit un festin tradițional, aproape ca o sărbătoare.
Nenea Iancu – locul unde se spune că au fost invetați micii în București
În Centrul Vechi, legenda micilor se leagă de Berăria Nenea Iancu – un loc cu decor interbelic și muzică live. Acolo unde se spune că mititeii au fost inventați (pe strada Covaci nr. 3), clienții vor fi întâmpinați cu rețeta autentică. În meniul „Nenea Iancu”, patru mici cu garnitură costă 49 lei, deci cam 12 lei mititelul.
Pe lângă berea artizanală ce poartă același nume, micii sunt 100% românești – cu usturoi din belșug și un pic de cimbru – exact pe gustul celor care caută senzații clasice. Atmosfera boemă și servirea prietenoasă întregesc experiența, făcându-l pe „Nenea Iancu” reper al micilor veritabili din capitală.
Hanu’ Berarilor
Tradiția continuă apoi la Hanu’ Berarilor, în locațiile lor cu săli largi și aer interbelic. La restaurantul Hanu’ Berarilor, porția de mici se numește „Mititei DOC” și cântărește 80 g. Prețul este 10 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 5 lei/mic. Aici clientul este întâmpinat cu halbe uriașe de bere rece și platouri cu cârnați, iar grătarul funcționează la volum maxim. Chiar dacă decorul amintește de halele boierilor interbelici, mititeii au gustul autentic de grătar, făcând din această berărie un loc îndrăgit de amatorii de preparate tradiționale.
La Ciotoianu
La marginea Bucureștiului, destinul micilor se împletește cu al pasionaților de grătar la La Ciotoianu Grill. Este un fel de rai al grătarelor românești, cum zice lumea „ca la țară”. Aici, un mititel abia scos de pe proțap se vinde cu doar 4 lei. Localul arată de parcă stă „la poarta satului”, dar faima i-a depășit rapid marginea. De altfel, clienții spun că micii de aici sunt „ca la mama acasă”: consistenți, iuți și copioși. Nici nu-i de mirare că mesele sunt tot timpul pline de voioșie și că turiștii vin special să guste legendarii mici cu muștar proaspăt.
La Cocosatu’
Ne întoarcem în oraș, în zona Arcului de Triumf, unde restaurantul La Cocoșatu’ aduce tradiția bucătăriei românești la pachet. În bucătăria sa au grijă să servească mici pregătiți „ca la țară”: aici, un mic costă 8 lei și este acompaniat întotdeauna de pâine de casă și muștar. Localurile La Cocoșatu’ (există câteva în zona Băneasa) mizează pe muzică populară și fotbal la televizor, creând o atmosferă relaxată.
Locuri mai puțin știute unde micii sunt incredibil de buni
Bodega La Mahala
Din nou în Centrul Vechi, ne oprim la Bodega „La Mahala” de pe Strada Covaci. E un local micuț, plin de farmec „de mahala veche”, unde meniul clasic românesc este la loc de cinste. Aici nu găsești liste de prețuri pentru fiecare mic, dar există pachete promoționale: 10 mici (600 g) se vând cu 56 lei, adică echivalentul a 8 mici plătiți (aprox. 5,6 lei bucata). Mici delicioși, cu gust profund de usturoi, ies de pe grătar alături de muzică de cameră românească. În ciuda numelui jucăuș, „La Mahala” servește preparate autentice ca într-o cârciumă de demult, cu porții generoase și atmosferă prietenoasă.
La Mama
Nici lanțul de restaurante „La Mama” nu putea rămâne în afara poveștii micilor bucureștene. În aceste localuri cu ambient familial sunt promovate „mâncăruri ca la mama acasă” – iar mititeii sunt printre cele mai populare. Un mic costă în jur de 10 lei. Clientul nu are surprize financiare mari aici și iese mulțumit că a mâncat bine, chiar dacă localul e modern și comercial. În plus, bucătăria își amintește să pregătească grătarul după rețeta bunicii, astfel că „La Mama” rămâne un loc unde poți servi mici savuroși, chiar la tine-acasă simțindu-te.
La Gil
Pe Bulevardul Aerogării, la Restaurantul La Gil, bucătarul Gică Cocnău a creat un punct de reper pentru iubitorii de mici. Aici preparatul vedetă chiar se numește „Mici La Gil” – costă 7,50 lei bucata și se servește cu pâine și muștar asortat. În momentul sosirii, îți dă de știre mirosul intens de grătar: micii sunt preparați minute în șir, ajungând suculenți și bine fripți. Atmosfera e lejeră, cu muzică românească în surdină, exact ca-ntr-un bordei boem. Dacă vrei un mic „pe gustul copilăriei”, La Gil și-a câștigat fanii: spun că aici gustul e autentic, precum o rețetă trainică de cartier, conform Tripadvisor.ro.
Totul a început când, undeva spre sfârșitul secolului al XIX-lea, grătarul faimosului restaurant „La Iordache” de pe Strada Covaci a dat o porție de mici cu totul neașteptată. Povestea spune că, într-o zi de lucru aglomerată, bucătarul rămasese fără măruntaiele de cârnați și, ca să nu dezamăgească clienții, a pus pe jar pur și simplu carnea tocată fără înveliș. Rezultatul i-a fascinat pe toți: micii noi, „cârnați mici” cum erau introduși în meniu, au devenit vedetele localului. Porecla „mititei” a apărut puțin mai târziu, când patronul Ion T. Orășanu și-a pus amprenta umoristică pe produs, introducând pe listă sintagma „Mititei” pentru cârnații săi mici. A fost un moment care a pornit avalanșa: în deceniile următoare, micul românesc de la „La Iordache” a luat cu asalt Bucureștiul și a devenit simbol național.
Sursa: StirilePROTV
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.