Zucchini sau dovlecelul, o legumă foarte folosită în bucătăria românească! Ajută și în curele de slăbire! Zucchini este o legumă versatilă, cu un conținut nutritiv valoros și un gust delicat, potrivit pentru numeroase preparate. Beneficiile sale pentru sănătate îl transformă într-o alegere tot mai prezentă în alimentația de zi cu zi.
Dovleceii, cunoscuți și sub numele de zucchini, abundă vara în grădini.
Plini de nutrienți, o sursă bună de fibre și o oportunitate pentru creativitate în bucătărie, acest tip de dovlecel cu coaja verde este delicios. Tehnic vorbind, dovlecelul (zucchini) este un fruct, originar din America de Sud, și reprezintă un ingredient de bază în bucătăria mediteraneană.
Zucchini este un tip de dovleac de vară care se recoltează înainte de a fi complet matur, motiv pentru care este considerat un fruct tânăr. De obicei are coaja verde smarald închis, dar unele soiuri sunt galbene, cu o nuanță luminoasă. Interiorul este de obicei alb pal cu tentă verzuie. Coaja, semințele și pulpa sunt toate comestibile și pline de nutrienți.
Dovlecelul are un gust delicat, ușor dulce, dar în mare parte preia aroma ingredientelor cu care este gătit. Dovlecelul se adaugă în ciorbe, tocănițe, ghiveciuri de legume și se pregătește ca aperitiv, pane, alături de mujdei de usturoi sau de sos tzatziki.
Dovlecelul este bogat în mai mulți antioxidanți, inclusiv luteină și zeaxantină. Deși conține o varietate de nutrienți importanți, are puține calorii, grăsimi și zahăr.
Dovlecelul este, de asemenea, o sursă excelentă de: folat, potasiu, vitamina A. Un dovlecel mare, crud, conține calorii: 55, proteine: 4 grame, grăsimi: 1 gram, carbohidrați: 10 grame, fibre: 3,2 grame, zahăr: 8 grame.
Dovlecelul mai conține antioxidanți, precum și vitaminele A, C, K, acid folic și minerale precum fier, magneziu, calciu și mult potasiu.
Beneficiile consumului de zucchini
Dovlecelul este plin de vitamine, minerale și antioxidanți importanți. Are un conținut ridicat de fibre și puține calorii. Fibrele joacă un rol important în digestie și pot reduce riscul apariției diferitelor probleme gastrointestinale. Alte beneficii includ:
CITEȘTE ȘI: Subvenții importante pentru angajatori! Ce trebuie să facă aceștia pentru a primi banii!
• Poate preveni cancerul. Dovlecelul conține zeaxantină și alte substanțe care pot preveni stresul oxidativ, reducând astfel șansele de apariție a cancerului.
• Poate regla nivelul glicemiei. Dovlecelul este bogat în vitamina B6. Studiile sugerează că această vitamină ajută la reglarea glucozei din sânge și poate avea un rol protector împotriva diabetului, conform webmd.
• Poate îmbunătăți sănătatea ochilor. Compuși precum luteina și zeaxantina protejează celulele oculare prin filtrarea luminii albastre. O dietă bogată în aceste substanțe poate reduce riscul de cataractă sau alte probleme oculare.
CITEȘTE ȘI: Familiile care nu-și pot achita facturile la energie, vor primi sprijin financiar! Când se vor vira banii și care sunt condițiile de a fi obținuți!
• Poate îmbunătăți digestia. Un aport suficient de fibre este esențial pentru sănătatea intestinală și previne disconfortul digestiv, inclusiv balonarea și constipația. Înlocuirea alimentelor rafinate precum pastele, orezul sau biscuiții cu dovlecel poate fi o bună sursă de fibre.
• Poate preveni inflamația. Inflamația este un proces natural de vindecare al organismului, dar uneori devine cronică și dăunătoare. Dovlecelul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare. Este recomandat să incluzi în dietă cât mai multe alimente antiinflamatoare, precum fructe și legume colorate, cereale integrale, leguminoase și grăsimi sănătoase.
CITEȘTE ȘI. Mohammad Murad reacționează! Dacă pleacă muncitorii străini, firmele românești dau faliment!
• Poate ajuta la pierderea în greutate. O dietă sănătoasă include cereale integrale, dar dovlecelul poate fi o alternativă mai slab calorică atunci când vrei să slăbești. Poți prepara „spaghete” din dovlecel pentru a înlocui pastele sau orezul. Pur și simplu ia un peeler și taie dovlecelul pe lungime. Vei obține fâșii subțiri, exact ca niște spaghete.
Contraindicațiile dovlecelului!
Deși ajută la prevenirea problemelor digestive, precum balonarea și constipația, dovlecelul le poate și provoca în unele cazuri.
O altă problemă posibilă este alergia la dovlecel, care este mai frecventă decât se crede. Simptomele pot include diaree, greață și mâncărimi.
CITEȘTE ȘI: Subvenții importante pentru angajatori! Ce trebuie să facă aceștia pentru a primi banii!
Pentru că are puține calorii, dovlecelul este adesea folosit ca substitut pentru paste sau alte alimente bogate în carbohidrați. Acest lucru reduce mult numărul de calorii al unei mese, dar rețetele pot conține în continuare sosuri grele, bogate în grăsimi și calorii, conform stirileprotv.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.