Controale drastice privind internările de-o zi! CNAS transmite că în sistem apar plăți mult mai mari decât numărul pacienților. Se anunță noi controale în spitale, atât de stat, cât şi private.
Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate vor să verifice de această dată internările de o zi după ce în sistem apar plăți mult mai mari decât numărul pacienţilor care ar putea fi îngrijiți conform acestui tip de serviciu medical.
În cazul spitalizării de zi, pacientul este internat pentru îngrijiri medicale – investigații, tratamente sau mici intervenții – dar nu rămâne peste noapte. Anul trecut, costurile casei s-au ridicat la 2,4 miliarde de lei cu acest tip de internare. 66% din acest buget a mers la sistemul public, restul la privat.
CITEȘTE ȘI: Primul oraș din România care a luat o decizie importantă privind protecția locuitorilor de atacurile urșilor! Așadar se poate!
Legea spune că în spitalizarea de zi, bolnavului trebuie să i se acorde minimum două ore , astfel încât actul medical să fie de calitate.
Horațiu Moldovan, președinte CNAS: „Noi am constatat o sumă mult mai mare decât puteau deconta maxim, evident s-a desprins conlcuzia, logic, că acolo se efectuează mai multe spitalizări de zi pe unitate de timp, ceea ce ne duce cu gândul la calitatea actului medical care se desfășoară acolo. Va trebui să venim cu corecții”.
În spitalizarea de zi se pot face RMN, endoscopii, biopsii, perfuzii, chimioterapie, mici intervenții chirurgicale sau monitorizare după anumite tratamente. Este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la specialist.
CITEȘTE ȘI: Programul Rabla pentru persoane fizice așteptat ca pâinea caldă. Când va fi reluat și ce buget a fost pregătit pentru oamenii aflați pe lista de așteptare!
De exemplu, pentru o pneumonie virală se decontează 432 de lei, pentru obezitatea cu exces caloric 353, tiroidita autoimună costă 367 iar diabetul de tip 1 – 351 de lei.
Toate investigațiile se pot face și în regim de ambulatoriu, dar la prețuri mult mai mici și, pentru că nu sunt urgențe majore, cu programare.
Cosmin Alexandrescu, Președinte Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator: ”Pe medie este sub jumătate din costurile echivalente dintr-o spitalizare e zi. Pentru sistemul de sănătate ar fi mult mai eficient să se crească importanța ambulatoriului. În ambulatoriu din păcate, și pe laborator și pe imagistică încă există plafoane”.
CITEȘTE ȘI: Ministrul Muncii: ”Într-un sat s-au îmbolnăvit brusc aproape toți locuitorii. Cu o lună înainte erau perfect sănătoși”
Prin urmare oamenii, chiar dacă nu au urgențe majore, merg la spital.
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a semnat deja ordinul pentru a demara controalele în privința spitalizărilor de zi. Sursa. stirileprotv.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.