Sfântul Ilie. Ce nu e bine să faci azi, sub nicio formă! Ce obiceiuri și tradiții mai respectă credincioșii, în această zi de mare sărbătoare!
În data de 20 iulie, credincioșii nu lucrează pentru a nu cădea grindină. De asemenea, de Sfântul Ilie, tradiția spune să nu se mănânce mere pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora. Această zi este dedicată mersului la biserică, unde se aduce pomană pentru morți.
CITEȘTE ȘI. Lovitură puternică pentru cei care dețin spații comerciale la parterul blocurilor. Este valabil și pentru chiriași. Noile reguli dau multe bătăi de cap! Iată de ce trebuie să țineți cont!
Un alt obicei spune că în dimineața de 20 iulie trebuie culese plante de leac, în special busuioc. Acestea se pun la uscat, iar femeile le duc la biserică pentru a le sfinți. Întoarse acasă, le pun pe foc. Potrivit tradiției, cenușa lot poate fi folosită în scopuri terapeutice.
La sate, apicultorii recoltau mierea în dimineața zilei de Sfântul Ilie pentru a se asigura că vor avea belșug tot anul. Mai apoi, invitau rudele și vecinii pentru a serba acest moment festiv. Cu toții gustau din miere sau se cinsteau cu țuică îndulcită.
CITEȘTE ȘI. Apare o monedă nouă în România. Cine o are va ajunge bogat! Banca Națională a României a făcut mare anunț când se dă startul la achiziție pe viață!
În ziua de 20 iulie, în toată țara, se țin mai multe târguri dedicate Sfântului Ilie. Renumitul bâlci de Sânt-Ilie de la Fălticeni a devenit al doilea ca mărime din Europa, după cel de la Leipzig, în anul 1814, în urma hrisovului lui Scarlat Vodă Calimach. De asemenea, trebuie amintite și următoare târguri sau petreceri câmpeneşti – Târgul de fete de pe Muntele Găina din judeţul Alba, nedeea mocănească „Sant Ilie la români” de la Covasna, „Târgul feciorilor de la Săcele”, „Nedeea de la Polovragi” sau „Şezătoarea”, la Fălticeni.
Ce trebuie să faci pe 20 iulie să ai noroc până la finele anului
Potrivit tradiției românești nu era voie să se consume mere până la 20 iulie și nici nu era voie ca aceste fructe să se bată unul de altul, pentru a nu bate grindina, obicei păstrat și astăzi.
CITEȘTE ȘI. S-a decis. Șoferii plini de amenzi sau cei care nu le plătesc la timp rămân fără permisul de conducere. Amenda e full, nu ca până acum!
În această zi, merele (fructele lui Sant-Ilie) se duc la biserică pentru a fi sfințite, crezându-se că numai in acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.
Sânt-Ilie este ziua de celebrare a zeului solar (Sânt-Ilie) la data 20 iulie, considerată a fi mijlocul sezonului pastoral. Sânt-Ilie, ca și Sân-George și Sâmedru, este o divinitate populară care a preluat numele și data celebrării de la un sfânt creștin – Sfântul Prooroc Ilie.
CITEȘTE ȘI. VESTE BUNĂ. Cine sunt pensionarii norocoși care scapă de plata taxei de sănătate – CASS, de 10% pe pensii
În Panteonul romanesc, Sânt-Ilie este o divinitate a Soarelui și a focului, identificata cu Helios, din mitologia greacă, și cu Gebeleizis, din mitologia geto-dacă. Ca divinitate solară și meteorologică, Sânt-Ilie provoacă tunete, trăsnete, ploi torențiale și incendii, leagă și dezleagă ploile, hotărăște unde și când să bata grindina.
În ajunul acestei zile, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă (cânepiști), se dezbrăcau și, goale, se tăvăleau prin cultura, apoi se îmbrăcau și se întorceau acasă. Daca în noaptea dinspre Sânt-Ilie visau cânepă verde era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri și frumoși, iar dacă visau cânepă uscată se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.
CITEȘTE ȘI. O femeie împreună cu fiicele minore au fost descoperite locuind într-o peșteră, într-un loc sălbatic!
În dimineața acestei zile, scrie crestinortodox.ro, se culegeau plante de leac, în special busuiocul, ce erau puse la uscat în podurile caselor, sub streșini sau în cămări. Tot acum se culegeau și plantele întrebuințate la vrăji și farmece.
Peste 140.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie
Dintre aceștia, cei mai mulți sunt bărbaţi, iar prenumele masculine cel mai des întâlnite sunt Ilie, Elias şi Iliuţă. Alte prenume prenume masculine mai sunt: Eliade, Elie, Elis, Ilia, Uiev, Ilieş, Iliuş şi Lică.
Prenumele feminine cel mai des întâlnit sunt Ilinca şi Lia. Alte prenume feminine mai sunt: Eliana, Elis, Ilia, Iliana, Ilincuţa/Ilincuta, Iliuţa, Lica.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.