Afacere dubioasă în România la care s-a alăturat și MAFIA italiană! La mijloc sunt 100 de milioane de euro. La finalul lunii iunie, Parchetul European de la București (EPPO) a trimis în judecată trei suspecți într-un dosar de fraudă. Care se ridică la nu mai puțin de 100 de milioane de euro. Grupul infracțional, care a acționat în țara noastră în perioada 2019-2024, avea legături cu mafia italiană. Cei trei suspecți au participat la licitații organizate de autoritățile române prin intermediul unor consorții italiene, reușind astfel să deturneze sume uriașe de bani.
Biroul de la București al Parchetului European (EPPO) a trimis recent în judecată trei suspecți într-un dosar de fraudă care se ridică la 100 de milioane de euro.
Grupul infracțional, ai cărui lideri erau cei trei suspecți, a acționat în țara noastră în perioada 2019-2024, participând prin intermediul a trei consorții italiene la licitații organizate de autorități. Suspectul principal este un cetățean italian, acesta fiind reținut pe datat de 5 februarie 2025.
CITEȘTE ȘI: Razie de proporții la Marea Neagră! Ce au căutat polițiștii, și ce au găsit! Peste 220 de amenzi au fost aplicate!
Potrivit anchetatorilor, acesta ar fi condus grupul infracțional implicat în fraude sistematice cu fonduri UE.
„Aceste licitații, legate de construirea și reabilitarea sistemelor de distribuție a apei potabile și de canalizare, au fost urmărite fie în calitate de asociați ai societăților românești, fie în calitate de terți susținători.
Prin intermediul consorțiilor italiene, inculpații au participat la 23 de licitații, în valoare de 300 de milioane EUR din fonduri UE, finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027.
CITEȘTE ȘI: Programul Rabla pentru persoane fizice așteptat ca pâinea caldă. Când va fi reluat și ce buget a fost pregătit pentru oamenii aflați pe lista de așteptare!
Au reușit să câștige 13 licitații, în calitate de asociați sau susținători ai unor companii românești, cauzând un prejudiciu estimat la peste 100 de milioane de euro”, potrivit EPPO Europa.
Membrii grupului infracțional vizau licitațiile pentru construirea și reabilitarea sistemelor de distribuție a apei potabile și de canalizare. Aceștia se prezentau ca fiind asociați ai unor companii românești sau ca terți susținători.
Două dintre consorțiile italiene folosite de infractori primiseră anterior o interdicție antimafia din partea autoritățile din Italia. Mai exact, conform Codului italian antimafia, aceste companii au fost excluse de la obținerea de contribuții publice.
CITEȘTE ȘI: Programul Rabla pentru persoane fizice așteptat ca pâinea caldă. Când va fi reluat și ce buget a fost pregătit pentru oamenii aflați pe lista de așteptare!
Prin intermediul acestor firme italiene, cei trei suspecții au participat la 23 de licitații, în valoare de 300 de milioane de euro, finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027.
În calitate de asociați sau susținători ai unor companii românești, aceștia au reușit să câștige 13 licitații, cauzând un prejudiciu estimat la peste 100 de milioane de euro.
Pentru a-și dovedi eligibilitatea, suspecții au furnizat documente false, inclusiv bilanțuri contabile care dovedeau că firmele italiene au avut o cifră de afaceri medie anuală de peste 50 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI: Ministrul Muncii: ”Într-un sat s-au îmbolnăvit brusc aproape toți locuitorii. Cu o lună înainte erau perfect sănătoși”
„Pentru a-și dovedi capacitatea financiară și experiența în proiecte similare, aceștia ar fi furnizat documente false, inclusiv bilanțuri care atestau că societățile italiene aveau o cifră de afaceri anuală medie de peste 50 de milioane EUR. În realitate, potrivit anchetei, cifra de afaceri era de 30 de ori mai mică. De asemenea, au prezentat contracte pentru executarea de lucrări în Irak care, pe baza probelor, nu corespundeau adevărului”, se arată în comunicatul Parchetului European.
Sursa. bugetul.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.