Guvernul a venit cu un set de măsuri privind sistemul sanitar. Spitalele ar putea primi bani în funcție de calitatea serviciilor și numărul de pacienți! Executivul a venit cu un set de măsuri în domeniul Sănătății în condițiile în care doar cheltuielile cresc alarmant nu și calitatea serviciilor medicale.
Pe viitor, Guvernul vrea să plătească spitalele în funcție de câți pacienți tratează și cât de bine fac asta. Pacienții vor putea nota doctorii ca în multe alte țări. Iar unitățile sanitare care raportează fictiv vor fi sancționate. Unitățile private vor avea anumite restricții și vor plăti dacă își trimit pacienții la stat.
Guvernul a anunțat că spitalele vor primi bani în funcție de calitatea serviciilor și de numărul de pacienți tratați.
Ilie Bolojan, prim-ministrul României: „Avem conduceri de spitale care nu performează, ineficiență managerială și administrativă. O bună parte din venituri vin pe componenta salariilor, nu sunt legate de calitatea serviciilor sau de numărul acestora. Când îți vin banii, nu va fi niciun stimul să îmbunătățească”.
Vor fi instituite sisteme informatice de programare, iar după ce a fost tratat, pacientul va primi o confirmare automată și va putea evalua calitatea serviciilor medicale.
CITEȘTE ȘI. Lovitură puternică pentru cei care dețin spații comerciale la parterul blocurilor. Este valabil și pentru chiriași. Noile reguli dau multe bătăi de cap! Iată de ce trebuie să țineți cont!
În plus, se dorește informatizarea spitalelor pentru raportarea cazurilor tratate. Pentru că există suspiciunea că firmele care se ocupă în acest moment de prelucrarea acestor date ajută la optimizarea lor. Astfel încât facturile decontate de Casa de Asigurări de Sănătate să fie mai mari.
Pentru internările fictive șeful secției își va pierde funcția, iar medicului i se va desface contractul de muncă.
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății: „Dacă se descoperă că un spital raportează servicii medicale care nu au fost efectiv realizate, iar spitalul nu poate dovedi că aceste servicii au fost făcute, vor fi aplicate sancțiuni. Casa nu va plăti 10% din valoarea contractului. Dacă se dovedesc astfel de 20% pentru cei care nu pot face dovada cu facturi pentru medicamente, materiale, echipamente medicale sunt luate din spitalul public, ci în cabinetele private”.
CITEȘTE ȘI: Razie de proporții la Marea Neagră! Ce au căutat polițiștii, și ce au găsit! Peste 220 de amenzi au fost aplicate!
Sunt modificări și în ceea ce privește sistemul privat de Sănătate.
Laboratoarele care fac investigații paraclinice precum RMN, CT, scintigrafie şi angiografie vor primi banii de la CNAS doar dacă vor comunica rezultatele în maximum 3 zile lucrătoare. Până la finalul anului 2027 spitalele private nu vor mai putea contracta paturi noi – cu excepția paliației. Iar în eventualitatea în care un pacient internat într-o astfel de unitate sanitară se agravează și este transferat la stat ori reinternat în 48 de ore de la externare într-o unitate sanitară publică, privatul va plăti serviciile medicale. Indiferent dacă pacientul este sau nu asigurat.
CITEȘTE ȘI. Afacere dubioasă în România la care s-a alăturat și MAFIA italiană! La mijloc sunt 100 de milioane de euro
În privința medicamentelor, tratamentele inovative vor fi înlocuite cu genericele eficiente la expirarea patentului. Iar producătorii vor fi plătiți doar atât timp cât tratamentul este eficient pentru pacient.
Autoritățile vor să înlocuiască procesul prin care pacienții dau statul în judecată pentru a primi tratamente urgente. În schimb, dacă nu există altă opțiune de tratament, pacientul să poată primi direct medicamentul.
Costurile vor fi împărțite parțial cu firma care îl deține, iar medicul va fi responsabil să urmărească starea pacientului.
CITEȘTE ȘI: ALERTĂ pe cerul României. Armata a ridicat aeronave de luptă. Avioane străine au invadat teritoriul țării
În plus, pentru medicamentele cu consum foarte mare, care depășesc 1% din total de medicamentelor vândute în România, firmele vor fi taxate în plus.
Horațiu Moldovan, președintele CNAS: „Să putem să introducem mai mulți pacienți în cadrul acestor mecanisme de finanțare și rambursare, de decontare a medicamentelor am constat că sunt medicamente foarte ieftine care sunt pe listele de compensate sau gratuite.
Pot să fie trecute pe nivele inferioare de rambursase, lăsând loc inovativelor sau genericelor scumpe care azi nu se regăsesc pe listă”.
CITEȘTE ȘI: Atacat de câinii de la o stână, un tânăr a ajuns grav rănit la spital. Cățelul lui a sfârșit în urma atacului!
Autoritățile au în vederea creșterea veniturilor pentru medicii din ambulator și cred că acest lucru va degreva activitatea din unitățile de primiri urgențe. Sursa. stirileprotv.
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.