S-a decis. Șoferii plini de amenzi sau cei care nu le plătesc la timp rămân fără permisul de conducere. Amenda e full, nu ca până acum! Ministrul Dezvoltării, Cseke Attlila, a prezentat câteva măsuri de creștere a veniturilor autorităților locale, care îi vizează direct pe cetățeni. Printre ele: suspendarea permisului de conducere dacă șoferul nu plătește amenzile în termen de 90 de zile, și creșterea nivelului amenzii dacă se plătește repede, de la jumătate din minim, cât este acum, la jumătate din amenda efectiv primită.
Iată ce a mai anunțat ministrul Dezvoltării:
- Este incorect ca numai unii să plătească aceste taxe și impozite, cetățeni care în fiecare an își plătesc dările. Se vor institui măsuri prin care alte venituri ale unei persoane să poată fi reținut la sursă. Aceste venituri pot fi lunar să fie virate direct în contul unității administrațiv teritoriale.
- Când există un venit, că el este venit care se dă prin AJEPIS sau chiar prin primărie, să poată fi reținute sume pentru stingerea debitului.
CITEȘTE ȘI. Ministrul Muncii: ”Într-un sat s-au îmbolnăvit brusc aproape toți locuitorii. Cu o lună înainte erau perfect sănătoși”
- Certificat de atestare fiscală la zero: suspendarea permisului de conducere dacă amenzile nu sunt achitate în 90 de zile. Restituirea permisului suspendat are loc cu condiția dovedirii achitării tuturor debitelor. Dacă există un debit neachitat, permisul nu se restituie.
-Radierea unui autovehicul nu se va putea face decât cu prezentarea certificatului de atestare fiscală.
-Achiziționarea de mașini – doar când are toate datoriile plătite. Azi doar vânzătorul trebuie să aducă certificat de atestare fiscală.
CITEȘTE ȘI: Programul Rabla pentru persoane fizice așteptat ca pâinea caldă. Când va fi reluat și ce buget a fost pregătit pentru oamenii aflați pe lista de așteptare!
-Autorizațiile de construire vor putea fi eliberate doar cetățenilor care și-au achitat taxele și amenzile. Temei legal prin care prin utilizarea dronelor să poată fi identificate clădirile și suprafața lor. Pe baza acestor măsurători se va deschide rol fiscal pentru cetățenii care nu și-au declarat clădirea.
-Autoritățile locale vor putea externaliza încasarea debitelor scadente prin firme de executare fiscală. Cheltuielile cu executarea vor fi în sarcina debitoriului.
CITEȘTE ȘI. VESTE BUNĂ. Cine sunt pensionarii norocoși care scapă de plata taxei de sănătate – CASS, de 10% pe pensii
-Aplicarea sancțiunii contravenționale – se propune modificarea cuantumului ce poate fi plătit în 15 zile, jumătate din cuatumul amenzii aplicate, nu jumătate din minimul amenzii.
-Modificarea codului de procedură fiscală, care azi spune că sunt informații de secret fiscal natura și cuantumul obligațiilor fiscale. Vom propune eliminarea de la secretul fiscal a acestor informații. Autoritățile locale și centrale vor putea publica pe șițe aceste informații care să devină publice.
CITEȘTE ȘI. Primul tunel veritabil de autostradă din România este în județul Argeș. Când se deschide circulația rutieră pe Autostrada A1 Sibiu-Pitești, secțiunea Tigveni – Curtea de Argeș? Se întâmplă mult, mult mai devreme!
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.