Prima țară luată cu asalt de turiști, taxează risipa alimentară. All-inclusive înlocuit cu meniuri „a la carte” pentru a combate milioane de tone de mâncare irosite aiurea. Guvernul Turciei a inițiat măsuri pentru reducerea risipei alimentare la micul-dejun tip bufet sau mixt. Noile reglementări vor elimina cerința unui număr minim de persoane pentru servirea micului-dejun mixt, iar în hotelurile all-inclusive se va trece la sistemul „îți alegi singur mâncarea”, relatează Sabah.
CITEȘTE ȘI. Unde sunt de găsit cele 6 plaje „Blue Flag” ale României: lux, curățenie și servicii premium
Consiliul Prezidențial pentru Agricultură și Politici Alimentare, care a elaborat un raport detaliat pe această temă, îl va prezenta președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Ulterior, Parlamentul va discuta reglementări legale pentru a reduce risipa și a împiedica localurile să impună restricții la servirea micului-dejun.
CITEȘTE ȘI. Un mit care trebuie DEMONTAT: Cafeaua – prietenă sau provocare pentru inimă? Totul se destramă în anul 2025
Ramazan Bingöl, membru al Consiliului și președinte al Asociației pentru Toate Restaurantele și Turism (TÜRES), a declarat că jumătate din micul-dejun mixt se aruncă, problemă amplificată de obligativitatea unui număr fix de porții în funcție de numărul de clienți.
CITEȘTE ȘI. Trei persoane ucise la Marea Neagră! O mină a explodat în apropierea lor! Este vorba despre doi bărbați și o femeie!
El a menționat și risipa din bufeturile hotelurilor, propunând trecerea la sistemul à la carte, unde oaspeții comandă strict ce vor să mănânce. Noile reglementări ar permite, de exemplu, ca trei persoane să comande un mic-dejun mixt pentru două persoane, iar în caz contrar, localul ar putea fi sancționat la sesizarea Ministerului Comerțului.
Risipa alimentară, o problemă națională
Raportul include și observații privind hrănirea animalelor vagaboande. Acesta avertizează că aruncarea alimentelor pe stradă poluează și poate răspândi bacterii, îmbolnăvind animalele. Conform datelor TİSVA, risipa alimentară este răspândită în gospodării, sectorul serviciilor, comerțul cu amănuntul și distribuție. Problemele din lanțul de aprovizionare, recoltare și depozitare agravează situația.
CITEȘTE ȘI. Pădurile de stejar au început să se usuce! Arborii sunt atacați de o insectă! Aceasta face ravagii!
În fiecare an, în Turcia se aruncă 4,38 miliarde de pâini, iar un locuitor irosește, în medie, 102 kilograme de alimente. Reducerea risipei cu 5% ar aduce economii de zeci de miliarde de lire, în contextul în care la nivel mondial, peste 783 de milioane de oameni suferă de foame, iar peste 25.000 de copii mor zilnic din cauza acesteia. Continuarea o găsiți AICI.
CITEȘTE ȘI. Permisul suspendat patru ani și amendă de multe mii de lei pentru șoferii vitezomani! Nici cei care vorbesc la telefon nu sunt iertați!
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.