Un pahar de vin sau bere pe zi ar putea proteja creierul! Studiu amplu despre riscul de demență. Consumul moderat de vin sau bere, inclusiv în perioada sărbătorilor, ar putea reduce riscul de demență, potrivit unui nou studiu citat de Daily Mail. Cercetarea sugerează că unul sau două pahare de alcool pe zi pot avea efecte protectoare asupra creierului.
Oamenii de știință au constatat că un consum ușor până la moderat de alcool este asociat cu o reducere a riscului de demență cu peste o treime. Beneficiile au fost observate indiferent dacă alcoolul era consumat în timpul meselor sau separat, iar tipul de băutură – vin, bere sau alt alcool – a avut o influență redusă sau inexistentă asupra rezultatelor.
Descoperirile contrazic unele studii anterioare, care indicau că orice cantitate de alcool ar putea crește riscul de demență. De-a lungul timpului, cercetările în acest domeniu au oferit concluzii divergente: în timp ce unele au sugerat un posibil efect protector al consumului moderat, altele – inclusiv un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Oxford – nu au identificat beneficii pentru sănătatea creierului.
Cea mai recentă analiză, realizată de o echipă de experți de la Universitatea Soochow din China, indică însă că un consum zilnic moderat ar putea reduce riscul de demență cu până la 35%.
CITEȘTE ȘI: Escrocherie de Revelion! Pensiune „fantomă” la munte, mii de lei încasați de un bărbat!
Cercetătorii au analizat datele a aproape 300.000 de persoane incluse în UK Biobank. O bază de date medicală din Marea Britanie, urmărind tiparele de consum de alcool și corelându-le cu diagnosticele de demență.
Rezultatele, publicate în European Journal of Epidemiology, arată că bărbații și femeile care consumau zilnic câteva halbe de bere sau două-trei pahare mici de vin prezentau un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta demență. Comparativ cu persoanele care beau rar sau deloc. În schimb, consumul excesiv, definit ca peste trei halbe de bere sau trei pahare mari de vin pe zi, nu a avut niciun efect protector.
Autorii studiului atrag atenția că o posibilă explicație pentru aceste rezultate este faptul că mulți abstinenți sunt foști consumatori excesivi. Ceea ce îi poate plasa într-o categorie de risc mai ridicat, chiar dacă au renunțat la alcool.
CITEȘTE ȘI: Percheziții! 32 de arme airsoft, ridicate de polițiști sub suspiciunea modificării pentru muniție letală!
Totodată, cercetătorii sugerează că nivelurile scăzute de alcool ar putea proteja creierul de anumite tipuri de deteriorări asociate demenței. Inclusiv depresia, un factor major de risc la vârstnici, și reducerea volumului cerebral odată cu înaintarea în vârstă.
„Descoperirile noastre au implicații pentru sănătatea publică. Consumul scăzut până la moderat de alcool ar putea fi luat în considerare în strategiile de prevenire a demenței. La persoanele fără afecțiuni hepatice sau risc de dependență de alcool”, concluzionează autorii studiului.
CITEȘTE ȘI: Lovitură dată comerțului ilegal cu petarde! Cinci tone de articole pirotehnice confiscate!
Urmărește știrile Guvernatorul și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.


























































